Beste hypoallergeen kattenvoer kopen en review in 2021


Net als hun baasjes, kunnen katten vatbaar zijn voor een verscheidenheid aan voedselallergieën. Enkele veel voorkomende allergieën zijn maïs, zuivel, en – helaas voor uw katachtige vriend – zeevruchten! Gelukkig, omdat allergieën zoals deze zo vaak voorkomen, hebben deskundigen van een groot aantal fabrikanten van diervoeding hun gedachten gezet op het creëren van voedsel dat uw vriend gezond en vol zal houden, zonder dat hun maag van streek raakt: dit zijn hypoallergene kattenvoedingen. Wij hebben gezocht naar het beste kattenvoer voor allergieën dat er is, en hebben deze lijst samengesteld van wat wij denken dat de beste op de markt zijn op dit moment.
hypoallergeen kattenvoer
We hebben ook een aantal van de meest gestelde vragen over hypoallergene voeding behandeld, zodat u op de hoogte blijft van de gezondheid van uw kat. We hopen dat deze lijst u zal helpen de juiste keuze te maken.

Table of Contents

Het beste hypoallergene kattenvoer

Royal Canin Hypoallergenic – Kattenvoer – 4,5 kg

Royal Canin Hypoallergenic - Kattenvoer - 4,5 kg

Bekijk de dagprijs

Is je kat overgevoelig voor bepaalde voeding? Dan kan je dierenarts een speciale dieetvoeding van ROYAL CANIN® adviseren die de kans op intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen vermindert.

Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok – Voor volwassen katten – Kattenvoer – 1.75kg

Edgard & Cooper Verse scharrelkip Brok - Voor volwassen katten - Kattenvoer - 1.75kg

Bekijk de dagprijs

Goed eten is top voor lichaam en geest. Niks beter dan vers vlees of verse vis met een eenvoudige mix van natuurlijke ingrediënten. Zeker als het gemaakt is met een hart voor de natuur. Helaas is kattenvoeding vaak overbewerkt en verpakt in plastic. Daar hebben wij het helemaal mee gehad. Jij ook? Geef je pluizenbol dan Edgard & Cooper: écht lekker eten voor honden en katten dat jou, je viervoeters én onze planeet goed doet.

Wellness Core Grain Free Kitten – Kalkoen & Kip – Kattenvoer – 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Kitten - Kalkoen & Kip - Kattenvoer - 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Grain free kitten is voer voor je kitten dat natuurlijk, graanvrij en rijk aan proteïnen is. Daarnaast bevat het lekker vers vlees of verse vis als hoofdingredi\xebnt! Elk recept van Wellness Core natuurlijk kattenvoer zit barstensvol dierlijke proteïnen van de hoogste kwaliteit, zoals verse kalkoen of zalm, zonder vulstoffen of granen, samen met een unieke mix van gezonde groenten, superfoods, kruiden en voedingssupplementen.

 • Hoog gehalte aan vers vlees voor een gezonde en glanzende vacht en een onweerstaanbare smaak
 • Natuurlijk hypo-allergeen
 • Makkelijk verteerbare en ondersteunend aan optimale spijsvertering

Specific Allergen Management Plus FOD-HY – 2 kg

Specific Allergen Management Plus FOD-HY - 2 kg

Bekijk de dagprijs

Allergen Management Plus FOD-HY van Specific is een uitgebalanceerd, compleet Hypoallergeen dieet voor katten. Het droogvoer is gemaakt op basis van zalm en rijst en bevat een hoog gehalte aan vetzuren voor een optimale behandeling van katten met een voedselallergie en atopie.

Avalon+ Verse Kip Super Premium – Kattenvoer – 5Kg

Avalon+ Verse Kip Super Premium - Kattenvoer - 5Kg

Bekijk de dagprijs

Avalon Verse Kip is een holistische, super premium en 100% natuurlijke kattenvoeding gemaakt met liefde en passie voor alle volwassenen. Onze samenstelling is ontworpen om optimale prestaties en top conditie te garanderen voor de gezondheid van uw kat. De gluten en graan vrije samenstelling heeft als hoofdbestandeel verse kip en bevat 40% kip. Niet alleen dat, door de verwerking van hoge kwaliteit en diverse fruitsoorten garandeert de Avalon Verse Kip een onweerstaanbare brok die uw kat van alle nodige vitamines en mineralen voorziet. De unieke combinatie van natuurlijke voedingsstoffen en antioxidanten stimuleren de bescherming van de cellen. Als toevoeging hierop bevat de Avalon Verse Kip taurine wat de visie en vruchtbaarheid van uw kat stimuleert. De natuurlijke vetzuren in het product garanderen een gezonde en glanzende vacht en huis. Geschikt voor alle katten en de favoriet voor uw kieskeurige kat! Het was nog nooit zo makkelijk geweest om uw viervoetige vriend te voorzien van een gebalanceerde en heerlijke maaltijd.

Wellness Core Grain Free Cat Ocean Zalm & Tonijn – Kattenvoer – 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Cat Ocean Zalm & Tonijn - Kattenvoer - 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Grain free cat ocean is kattenvoer dat natuurlijk, graanvrij en rijk aan proteïnen is. Daarnaast bevat het lekker vers vlees of verse vis als hoofdingrediënt! Elk recept van Wellness Core natuurlijk kattenvoer zit barstensvol dierlijke proteïnen van de hoogste kwaliteit, zoals verse kalkoen of zalm, zonder vulstoffen of granen, samen met een unieke mix van gezonde groenten, superfoods, kruiden en voedingssupplementen. Met 43% tot 58% eiwitrijke ingrediënten ondersteunen CORE recepten op een natuurlijke manier een gezonde energie en een magere spiermassa. Bekijk alle smaken en recepten van het assortiment en ontdek het perfecte recept voor jouw kat. Bij Wellness zijn ze ervan overtuigd dat welzijn begint met een gezonde voeding. Met hun recepten spreken ze de carnivoor in je kat aan, met een evenwichtig voer dat rijk is aan proteïnen. Voor Wellness Core producten gebruiken ze heel veel smaakvolle proteïnen van hoge kwaliteit en laten ze granen en vulstoffen weg. Zo dragen ze bij tot een optimale gezondheid, een goed gewicht en een lang en gelukkig leven. Met een ruime keuze aan volledig en uitgebalanceerd droog- en natvoer biedt Wellness CORE assortiment gezonde, natuurlijke recepten die beantwoorden aan de unieke voorkeuren van jouw kat op het vlak van smaak en textuur. Ontdek welk verschil CORE maakt: natuurlijke, graanvrije voeding rijk aan proteïnen!

Wellness Core Signature Selects Flaked 79 g – Kattenvoer – 24 x Tonijn&Zalm

Wellness Core Signature Selects Flaked 79 g - Kattenvoer - 24 x Tonijn&Zalm

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Signature Selects Flaked is een smakelijke, volledige en natuurlijke natvoeding die alle voedingsstoffen bevat voor jouw volwassen kat. Signature Selects Flaked heeft smaakvolle proteinen van hoge kwaliteit, waarbij de granen en vulstoffen weg zijn gelaten. Daarnaast heeft het gezonde vetten, vitaminen en mineralen voor de dagelijkse voeding. Wellness Core Signature Selects zijn verkrijgbaar in drie vormen: fijne snippers, dunne reepjes of malse blokjes. Allemaal geserveerd in een smakelijke saus. De natvoeding is natuurlijk Hypoallergeen. Dit betekent geen granen, tarwe, tarwegluten, mais, soja, melkproducten, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of bewaarmiddelen. Het draagt bij tot een optimale gezondheid, glanzendere vacht, een betere spijsvertering en een goed gewicht. Wellness Core Signature Selects Flaked is een makkelijk verteerbaar recept dat perfect is afgestemd op wat jouw kat nodig heeft.

Wellness Core Tender Cuts Turkey Selection – Kattenvoer – 4 x Kalkoen 6×85 g

Wellness Core Tender Cuts Turkey Selection - Kattenvoer - 4 x Kalkoen 6x85 g

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Tender Cuts is een volledige en evenwichtige maaltijd die bijdraagt aan een gezonde, natuurlijke manier van goede hydratatie van je kat.

Tender Cuts weet zelfs de meest kieskeurige eters te overtuigen. Met een gevoel voor smaak en een hart voor gezondheid neemt de maker van Tender cuts de tijd om deze zachte stukjes heerlijke proteinen in een smakelijke saus te bereiden.

Voor Wellness Core producten gebruiken ze heel veel smaakvolle proteinen van hoge kwaliteit en laten ze granen en vulstoffen weg. Zo dragen ze bij tot een optimale gezondheid, een goed gewicht en een lang en gelukkig leven. Makkelijk verteerbaar en natuurlijk Hypoallergeen. Het is een makkelijk verteerbare recept dat volledig is afgestemd op wat jouw kat nodig heeft: de perfecte mix van proteinen, gezonde vetten, vitaminen en mineralen voor de dagelijkse voeding.

Wetenschappelijk bewezen ondersteuning van het welzijn van katten, zoals een glanzendere vacht of een betere spijsvertering. Tevens is het natuurlijk Hypoallergeen. Dit betekent geen granen, tarwe, tarwegluten, mais, soja, melkproducten, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of bewaarmiddelen.

Wellness Core Duos 79 g – Kattenvoer – 12 x Tonijn/Zalm

Wellness Core Duos 79 g - Kattenvoer - 12 x Tonijn-Zalm

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Duos is een volledige en evenwichtige maaltijd met zachte stukjes in saus bovenop een smeuïge paté: twee lagen voor twee keer zoveel smaak! Met een unieke combinatie van textuur in elke hap vormen CORE Savoury Duos een perfecte manier om water toe te voegen aan de voeding van je kat.

Bij Wellness zijn ze ervan overtuigd dat welzijn begint met een gezonde voeding. Met hun recepten spreken we de carnivoor in je kat aan, met een evenwichtig voer dat rijk is aan proteïnen. Voor Wellness Core producten gebruiken ze heel veel smaakvolle proteïnen van hoge kwaliteit en laten ze granen en vulstoffen weg. Zo dragen ze bij tot een optimale gezondheid, een goed gewicht en een lang en gelukkig leven. Met een ruime keuze aan volledig en uitgebalanceerd droog- en natvoer biedt Wellness CORE assortiment gezonde, natuurlijke recepten die beantwoorden aan de unieke voorkeuren van jouw kat op het vlak van smaak en textuur.

 • Vers vlees of verse vis is het hoofdingrediënt in alle droge recepten, voor een verrukkelijke smaak waar zelfs de meest kieskeurige eters dol op zijn.
 • Alle granen en goedkope vulstoffen vervangen door meer dierlijke proteïnen van hoge kwaliteit, zoals verse kalkoen of zalm, groenten & superfruits. Het resultaat is een reeks makkelijk verteerbare recepten en een betere voeding die perfect is afgestemd op wat jouw carnivoor nodig heeft.
 • Volledige en evenwichtige maaltijden, inclusief natvoer, bieden de perfecte mix van proteïnen, gezonde vetten, vitaminen en mineralen voor de dagelijkse voeding.
 • Wetenschappelijk bewezen ondersteuning van het welzijn van katten en honden, zoals een glanzendere vacht of een betere spijsvertering.
 • Natuurlijk Hypoallergeen: GEEN granen, tarwe, tarwegluten, maïs, soja, melkproducten, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of bewaarmiddelen.

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised – Zalm – Kattenvoer – 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised - Zalm - Kattenvoer - 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Schesir Sterilized Ham Ham – Kattenvoer – 10 kg

Schesir Sterilized Ham Ham - Kattenvoer - 10 kg

Bekijk de dagprijs

De Sterilized en Light Kip van Schesir is een droogvoer voor de volwassen gesteriliseerde of gecastreerde kat die alle voedingsstoffen bevat die een kat nodig heeft. Het lage vetgehalte en hoge vezelgehalte helpt voor het behouden van een gezond gewicht. Dit voer bevat een enkele eiwitbron en is Hypoallergeen, waardoor de kans op een overgevoeligheidsreactie afneemt. Doordat dit voer verrijkt is met bakkersgist, omega- 3 en -6 vetzuren en biotine wordt het immuunsysteem versterkt en blijft zowel de huid als de vacht gezond. Ook bevat de brok een mix van aromatische planten met een antioxiderende werking, waardoor vrije radicalen (agressieve stoffen) bestreden worden. Dit voer is vrij van kleurstoffen en conserveermiddelen.

Wellness Core Grain Free Cat Original Kalkoen & Kip – Kattenvoer – 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Cat Original Kalkoen & Kip - Kattenvoer - 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Tender Cuts Chicken Selection – Kattenvoer – 4 x Kip 6×85 g

Wellness Core Tender Cuts Chicken Selection - Kattenvoer - 4 x Kip 6x85 g

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Tender Cuts is een volledige en evenwichtige maaltijd die bijdraagt aan een gezonde, natuurlijke manier van goede hydratatie van je kat.

Tender Cuts weet zelfs de meest kieskeurige eters te overtuigen. Met een gevoel voor smaak en een hart voor gezondheid neemt de maker van Tender cuts de tijd om deze zachte stukjes heerlijke proteinen in een smakelijke saus te bereiden.

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised Kip&Kalkoen – Kattenvoer – 2 x 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised Kip&Kalkoen - Kattenvoer - 2 x 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised Kip & Kalkoen – Kattenvoer – 1.75 kg

Wellness Core Grain Free Cat Sterilised Kip & Kalkoen - Kattenvoer - 1.75 kg

Bekijk de dagprijs

Prins VitalCare Kat Sensitive – Kattenvoer – 5 kg

Prins VitalCare Kat Sensitive - Kattenvoer - 5 kg

Bekijk de dagprijs

Prins Vitalcare Sensitive Hypoallergic is een hypoallergeen compleetvoer voor volwassen katten. Deze voeding is speciaal samengesteld voor katten met een gevoelig maag-darmstelsel. De gebruikte eiwitbron in deze voeding is vis, wat gemakkelijk wordt verteerd en goed wordt verdragen, ook door gevoelige katten. Naast het verminderen van gevoeligheidsklachten, draagt het Prins voer ook bij aan een gezonde darmflora. De aanwezige vezels en prebiotica zorgen voor een optimale werking en verbeterde weerstand van het spijstverteringskanaal. De compleetvoeding heeft bovendien een samenstelling waarin alle noodzakelijke voedingsstoffen te vinden zijn om je kat gezond te houden. De aanwezige vetzuren dragen bij aan een gezonde huid en glanzende vacht. Het mineralengehalte in de Prins kattenvoeding zorgt voor een gezond milieu in de blaas en voorkomt daarmee blaasproblemen.

Wellness Core Signature Selects Flaked 79 g – Kattenvoer – 24 x Tonijn&Garnaal

Wellness Core Signature Selects Flaked 79 g - Kattenvoer - 24 x Tonijn&Garnaal

Bekijk de dagprijs

Wellness Core Signature Selects Flaked is een smakelijke, volledige en natuurlijke natvoeding die alle voedingsstoffen bevat voor jouw volwassen kat. Signature Selects Flaked heeft smaakvolle proteinen van hoge kwaliteit, waarbij de granen en vulstoffen weg zijn gelaten. Daarnaast heeft het gezonde vetten, vitaminen en mineralen voor de dagelijkse voeding. Wellness Core Signature Selects zijn verkrijgbaar in drie vormen: fijne snippers, dunne reepjes of malse blokjes. Allemaal geserveerd in een smakelijke saus. De natvoeding is natuurlijk Hypoallergeen. Dit betekent geen granen, tarwe, tarwegluten, mais, soja, melkproducten, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of bewaarmiddelen. Het draagt bij tot een optimale gezondheid, glanzendere vacht, een betere spijsvertering en een goed gewicht. Wellness Core Signature Selects Flaked is een makkelijk verteerbaar recept dat perfect is afgestemd op wat jouw kat nodig heeft.

Calibra Cat Hypoallergenic Adult 7kg

Calibra Cat Hypoallergenic Adult 7kg

Bekijk de dagprijs

Volledig droogvoeder voor volwassen katten.
Calibra Adult Chicken & Rice is een hypoallergene droogvoeding voor volwassen katten. Deze complete super premium voeding bevat een hoog gehalte aan kip, een uitstekende bron van eiwit met een zeer goede verteerbaarheid en goede smaak. Dit recept met een laag gehalte aan granen is ook geschikt voor katten met een gevoelig spijsverteringsstelsel.

 • Hoog gehalte aan kip, laag gehalte aan granen (alleen rijst).
 • Zeer smakelijk en verteerbaar dankzij de uitgebalanceerde ingrediënten voor dieren met een zeer gevoelig spijsverteringsstelsel.
 • Zwarte bessen en bosbessen zijn een bron van natuurlijke antioxidanten en een rijke bron van vitaminen.

Prins VitalCare DIEET Skin&Intestinal Hypoallergenic – Kat – 5kg

Prins VitalCare DIEET Skin&Intestinal Hypoallergenic - Kat - 5kg

Bekijk de dagprijs

Uitsluitend verkrijgbaar in geselecteerde Pets Place winkels. Speciaal voor volwassen katten met een voedselovergevoeligheid (huid- en vachtproblemen) en/of ter ondersteuning van maagdarmproblemen (zoals diarree) heeft Prins Petfoods een speciale dieetvoeding ontwikkeld, namelijk: VitalCare dieet Skin & Intestinal Hypoallergic. Dit dieet bevat één eiwitbron en koolhydraatbron en vermindert de kans op een overgevoeligheidsreactie.Geselecteerde eiwitbronnen als eend en aardappel verminderen de kans op een overgevoeligheidsreactie. Katten met een overgevoeligheidsreactie kunnen last hebben van het maagdarmkanaal wat zich kan uiten in diarree. Voedingsvezels als Manno-Oligo-Saccharide (MOS) en Fructo-Oligo-Sacchariden (FOS) zorgen voor een evenwichtige gezonde darmflora. Daarnaast bevat de dieetvoeding zeer goed verteerbare ingrediënten welke zorgen voor een optimale opname van voedingsstoffen.

Beste Hypoallergeen Kattenvoer Koopgids & FAQ

Tot zover onze lijst van de beste hypoallergene kattenvoeding die vandaag op de markt verkrijgbaar is. We hopen dat deze keuzes u helpen om de juiste formule voor uw huisdier te vinden. Met zoveel variatie kan het echter moeilijk zijn om te weten welk mengsel de juiste optie is voor uw kat. Daarom hebben we een korte gids samengesteld over allergieën voor kattenvoer. Hieronder bespreken we hoe u ze kunt herkennen, wat ze voor uw kat kunnen betekenen en hoe u een hypoallergene voeding kunt kiezen die aan de individuele behoeften van uw kat voldoet. Net als mensen zijn alle katten verschillend, dus misschien moet u een paar verschillende merken proberen voordat u er een vindt die werkt voor uw huisdier. Maar onthoud dat uw geduld zich zal uitbetalen – het is verbazingwekkend wat voor verschil de voeding van uw kat kan maken voor zijn gezondheid, stemming en gedrag.

Waar u op moet letten bij het kopen van hypoallergeen kattenvoer

Met zo veel opties, kan het maken van een keuze overweldigend lijken. Om u te helpen bij het maken van uw keuze, zijn hier een paar belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van hypoallergene voeding voor uw kat:

Nat of droog?

Dit lijkt misschien een vrij oppervlakkige overweging, maar het kan in feite het verschil betekenen tussen een succesvol dieet en een onsuccesvol dieet. Als uw kat gewend is aan een bepaald soort voer, is het meestal een goed idee om daaraan vast te houden. Echter, voor katten met spijsverteringsproblemen kan natvoer soms de beste oplossing zijn. In tegenstelling tot ons, hebben katten geen platte kiezen om knapperig voedsel fijn te malen, en moeten in plaats daarvan vertrouwen op hun hoektanden, die eigenlijk ontworpen zijn om vlees te verscheuren. Sommige katten hebben moeite om droogvoer voldoende te kauwen, wat ertoe kan leiden dat het niet goed wordt verteerd, waardoor natvoer de betere optie is. Nogmaals, het individuele comfort en de voorkeuren van uw kat zullen bepalen welk type voer u kiest.

Eiwitbron

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als uw kat allergisch is voor een bepaald soort eiwit, kunt u dit het beste vermijden. Controleer altijd goed de ingrediënten van een hypoallergeen kattenvoer, want zelfs als het niet de belangrijkste eiwitbron is, kan een vleessoort waar uw kat gevoelig voor is toch elders in het voer voorkomen. Sommige voeders bevatten ook visolie als bron van omega-3, waarmee rekening moet worden gehouden als uw kat gevoelig is voor zeevruchten. Voor katten met een gevoelige maag en niet zozeer met een specifieke allergie, is de beste optie vaak een eiwitbron zoals soja of witvis. Als u niet zeker bent, raadpleeg dan uw dierenarts.

Gehydrolyseerd?

Een andere optie die u hebt bij het kiezen van kattenvoer is het al dan niet kopen van een voer met gehydrolyseerd eiwit. Dit soort eiwit, dat gedeeltelijk is afgebroken tot de samenstellende aminozuren, is veel gemakkelijker te verteren en is dus vaak een goede optie voor katten met een gevoelig spijsverteringskanaal. Als uw kat echter lijdt aan een specifieke voedselallergie in plaats van een algemene gevoeligheid, is het kiezen van een voeding met normaal eiwit meestal de beste optie, omdat de extra bewerking die nodig is om eiwit te hydrolyseren het meestal duurder maakt.

Ingrediënten die u uw hypoallergene kat beter niet kunt geven

Zoals elke eigenaar weet, is elke kat een individu – dit geldt ook voor welke voeding hun lichaam aankan. Hoewel de naam ‘hypoallergeen’ impliceert dat een voeding geen allergische reacties uitlokt, is het belangrijk om te onthouden dat een voeding die voor de ene kat ‘hypoallergeen’ is, voor de andere een allergie kan opwekken. Er bestaat niet zoiets als een volledig allergievrije kattenvoeding.

Daarom zal de lijst van voedingsmiddelen die u beter niet aan uw kat kunt geven, sterk variëren van geval tot geval. Ter referentie, enkele veel voorkomende allergieën en intoleranties bij katten zijn

 • Granen – katten zouden in het wild geen granen eten, en sommige kunnen ze niet goed verteren. Maïs is een bijzonder veel voorkomende trigger bij katten
 • Zuivel – volwassen katten zijn niet uitgerust met het juiste enzym om lactose te verteren, waardoor sommige mensen bijzonder gevoelig kunnen zijn voor zuivelproducten
 • Vleesbijproducten – delen van het dier die mensen niet eten, zoals vetweefsel en bepaalde organen, kunnen in kattenvoer terechtkomen. Sommige katten zijn gevoelig voor bepaalde eiwitten die in deze bijproducten voorkomen
 • Zeevruchten – helaas voor katten zijn veel katten allergisch voor vis en andere zeevruchten. Deze allergie komt steeds vaker voor
 • Kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen – net als bij mensen kunnen bepaalde katten allergisch zijn voor de kleurstoffen en conserveringsmiddelen die soms aan diervoeding worden toegevoegd

Symptomen van een voedselallergie bij katten

Elke kat zal waarschijnlijk een iets andere reeks symptomen vertonen als ze een voedselallergie ontwikkelen, maar sommige veel voorkomende symptomen zijn vrij gemakkelijk te herkennen.

 • Meer krabben dan normaal
 • Lopende neus of ogen
 • Hoesten, piepende ademhaling of niezen
 • Doffe vacht en schilferige huid
 • Diarree en/of overgeven
 • Ontstoken keel of poten
 • Langdurige oorontsteking

Als u merkt dat uw kat gedurende een langere periode een of meer van deze symptomen vertoont, raadpleeg dan uw dierenarts. Hij kan u helpen de oorzaak te achterhalen en u voedingsadvies geven.

Best Hypoallergenic Cat Food FAQ:

Wat zijn voedselallergieën bij katten?

Voedselallergieën worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem op bepaalde eiwitten reageert alsof ze een bedreiging vormen. Deze immuunreactie veroorzaakt de griepachtige symptomen die vaak met voedselallergie worden geassocieerd. Het mechanisme dat verantwoordelijk is voor deze gevoeligheid is, helaas, nog steeds slecht begrepen. Voedselintoleranties zijn iets anders: ze veroorzaken soortgelijke symptomen, maar deze worden niet veroorzaakt door het immuunsysteem.

Hoe kan ik de allergie van mijn kat bepalen?

Als uw kat een of meer van de bovenstaande symptomen vertoont, en u vermoedt dat hij een voedselallergie heeft, vraag dan advies aan uw dierenarts. Zij kunnen een huidtest of endoscopie uitvoeren om te bepalen of er een allergische reactie is opgetreden, en wat het allergeen was. Uw dierenarts zal u dan adviseren over de beste voeding voor uw kat – waarschijnlijk een hypoallergene voeding. Het kan zijn dat u een paar verschillende merken hypoallergeen kattenvoer moet proberen voordat u de voeding vindt die het beste werkt voor uw kat.

Hoe moet ik voedselallergieën bij mijn kat behandelen?

A: Als u vermoedt dat uw kat een voedselallergie heeft, moet u altijd uw dierenarts raadplegen. De behandeling bestaat meestal uit een zorgvuldig gecontroleerd dieet, waarbij u en uw dierenarts regelmatig moeten bijsturen om erachter te komen welk voedsel de allergie bij uw kat heeft veroorzaakt. Als er eenmaal een dieet is vastgesteld, moet u uw kat goed in de gaten houden en vermijden dat hij mensenvoer krijgt. Misschien moet u ook de traktaties vervangen door een hypoallergeen alternatief.

Wat zijn de gevolgen van een allergische reactie op de katten?

De mate van een allergische reactie varieert per kat, maar is hoe dan ook een onaangename ervaring. In zeldzame gevallen, net als bij mensen, kan blootstelling aan een grote hoeveelheid van een allergeen ertoe leiden dat een kat anafylaxie krijgt. Symptomen van anafylaxie bij katten zijn onder andere:

 • Instorting
 • Trillen
 • Bleek tandvlees
 • Piepen
 • Gezichtszwelling

Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Anafylaxie is behandelbaar, vooral als het snel wordt opgemerkt, en katten kunnen in de loop van een paar dagen herstellen.

Minder ernstige gevolgen van allergische reacties bij katten zijn onder meer krabben, piepende ademhaling, zwelling van de poten en de keel, hardnekkige oorontstekingen, en braken of diarree. Als de kat gedurende een lange periode vaak aan zijn allergenen wordt blootgesteld, kunnen de symptomen soms verergeren, dus het is belangrijk dat u contact opneemt met uw dierenarts zodra u een voedselallergie vermoedt.

Recent Posts