Huilende kat: Waarom huilt mijn kat?

Bij katten manifesteert het huilen zich niet zoals bij mensen. Zij veroorzaken geen tranen, maar uiten zich door verschillende vocalisaties die met zeer specifieke houdingen gepaard gaan en waarvan het zeer nuttig is te weten hoe zij moeten worden geïnterpreteerd om er zo goed mogelijk op te reageren. Inderdaad, als een kat huilt, is dat nooit zonder reden. Maar als zijn ogen huilen, betekent het dat het katje een oogprobleem kan hebben. Het is dus noodzakelijk te reageren zonder te wachten.
huilende kat

De kat huilt om verschillende redenen

Katten huilen door hun miauwen, soms zo hardnekkig dat hun baasjes er geïrriteerd van raken. Maar hem uitschelden is totaal oneerlijk omdat het dier – of het nu een kitten of een volwassen kat is – noodzakelijkerwijs iets probeert uit te drukken. Je moet dus proberen te begrijpen waarom je kleine vriend zo zeurt. Het kan gaan over:

  • Dorst,
  • honger,
  • Angst,
  • De kou,
  • Pijn,
  • De periode van krolsheid bij een kat,
  • Verveling,
  • Verdriet,
  • De afkeuring,
  • Het verlangen om het huis of het appartement te verlaten.

De reden voor het huilen van een kat kan alleen worden ontdekt als u de tijd neemt om zijn houding te observeren. Als hij bijvoorbeeld voor zijn kom miauwt, is dat ofwel omdat hij honger heeft, ofwel omdat wat er in zit hem niet bevalt. Als een ongecastreerde kater of een poes tijdens haar krolsheid de hele nacht jammert en wanhopig miauwt, komt dat omdat hij of zij naar buiten wil en zich bij de andere katten in de buurt wil voegen. De vocalisaties variëren van situatie tot situatie en ook het gedrag van de kat, afhankelijk van de boodschap die hij of zij probeert over te brengen.

Lees ook:   8 opvallende Colorpoint Kattenrassen

Waarom heeft mijn kat huilende ogen?

Je moet de waterige ogen van een kat niet verwarren met huilen. Ze kunnen het gevolg zijn van :

  • Een irritatie die bijvoorbeeld te wijten is aan de aanwezigheid van een stofje in het oog: indien de tranen niet volstaan om dit soort onzuiverheden te verwijderen, moet men het oog van het dier reinigen met een kompres waarop men enkele druppels water of fysiologisch serum heeft gedeponeerd.
  • Een infectie: de ogen van de kat huilen veel in het geval van een virale infectie zoals bijvoorbeeld de coryza. Als het niet behandeld wordt, verergert de bindvliesontsteking tot het purulent wordt. Als de kat niest, dat zijn oogleden gezwollen zijn en dat hij klein lijkt, is het niet nodig te aarzelen om de dierenarts te raadplegen.
  • Een anatomische afwijking: entropion, ectropion, stenose (vernauwing) van de lacrimale kanalen zijn even zovele problemen die meer of minder belangrijke lacrimatie met zich meebrengen. In deze gevallen is een oogoperatie nodig.

Het is belangrijk om de ogen van uw kat regelmatig te verzorgen. De geringste onzuiverheid moet worden verwijderd en er moet voor worden gezorgd dat de traanbuisjes niet verstopt raken. Dit voorkomt ook de vorming van korstjes in de ooghoeken, want dat zijn nesten van bacteriën, die ook de bovenste luchtwegen kunnen infecteren (neusholte, sinussen, larynx…).

Opgelet echter dat men alleen zijn toevlucht neemt tot specifieke producten omdat men niets op de ogen van zijn kat legt. Men kan steriele kompressen gebruiken, water indien mogelijk gekookt en daarna afgekoeld, fysiologisch serum, of een oculaire behandeling, op voorwaarde dat het door de dierenarts is voorgeschreven. Het is in ieder geval noodzakelijk te weten dat de minste nalatigheid bij een oogprobleem bij een kat blindheid kan betekenen.