Hoe bereken je de leeftijd van de kat in mensenleeftijd?

Het omrekenen van de leeftijd van een kat naar de menselijke leeftijd is een natuurlijke neiging onder katteneigenaren. Het idee dat je de leeftijd van de kat met zeven moet vermenigvuldigen om het equivalent in mensenleeftijd te krijgen, is een urban legend. Het is in feite zeer benaderend.

Katten verouderen in hun eerste levensjaren veel sneller dan in de tweede helft van hun leven. Zijn “menselijke” leeftijd kennen is altijd interessant om een idee te krijgen van de fysieke moeilijkheden die hij kan ondervinden: vergelijk maar met een mens.
Hoe bereken je de leeftijd van de kat in mensenleeftijd

De gemiddelde levensduur van een huiskat

De gemiddelde levensduur van een huiskat is ongeveer 13 jaar. Dit cijfer zegt niet veel, aangezien de levensverwachting van een kat sterk varieert naargelang van het ras, de omgeving en de manier waarop hij wordt verzorgd. Het is daarentegen moeilijk om een kat te hebben die ouder is dan 16 jaar: dit is slechts bij 18% van hen het geval. Toch is het geen fataliteit, want het record van een lang leven werd gehouden door Poes, een kat die 36 jaar leefde, wat uitzonderlijk is! Als algemene regel geldt dat, als de kat goed wordt verzorgd, vertroeteld en gevoed, hij een levensverwachting heeft die ver boven het gemiddelde ligt.

Overeenstemming tussen de leeftijd van de kat en de menselijke leeftijd

Opdat u de leeftijd van uw kat beter zou kunnen inschatten, vindt u hier een tabel die u de overeenkomst, in aantal jaren, aangeeft tussen de leeftijd van de katten en de leeftijd van de mannen.

Erfelijke factoren

Er zijn erfelijke factoren die verklaren waarom sommige katten een lagere levensverwachting hebben dan het gemiddelde. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde erfelijke ziekten, zoals polycysteuze nierziekte bij de Perzische kat of hypertrofische cardiomyopathie bij de maine coon.

Lees ook:   Meowing Heads Kattenvoer Review

Betrouwbare overeenkomsten:
De overeenkomsten tussen de leeftijd van de kat en de menselijke leeftijd werden vastgesteld na zeer nauwkeurige berekeningen en veterinaire observaties bij de katten. De resultaten die uit de bus kwamen zijn die welke in de correspondentietabel staan. Zo verwerft de kat 19 jaar “mens” aan het einde van zijn eerste levensjaar, dan neemt het toe met 4 jaar in 4 jaar, dan met 6 jaar in 6 jaar… Dit wordt verklaard door het feit dat de kat een zeer snelle groei heeft, om zich vervolgens te stabiliseren en steeds minder snel te verouderen.