Heilige Birmaan

Een portret van het prachtige kattenras

Heilige Birmaan
De Heilige Birmaan of Birmaanse kat is de “gulden middenweg” tussen de Perzische en de Siamese, hetgeen tot uiting komt in het karakter en het uiterlijk van het ras. In het profiel komt u alles te weten over de geschiedenis, het temperament en het houden van dit interessante ras.

Geschiedenis en oorsprong van de Heilige Birmaan

De exacte oorsprong van de Birmaanse kat is niet duidelijk. Volgens de legenden dienden zij reeds in het oude Oosten als tempelkatten in het huidige Myanmar, wat hen de bijnaam “heiligen” opleverde. De wortels van de huidige Heilige Birmees liggen echter in het Frankrijk van de 20e eeuw. Rond 1919 bracht een zekere Mr. Vanderbilt een paar Birmaanse katten mee van zijn reis naar het Oosten. Het mannetje kreeg een ongeluk tijdens de oversteek, maar hij wilde toch verder fokken. Dus paarde hij de kittens met Siamese katten of een kruising tussen Siamese en Perzische katten. In Frankrijk werd het nieuwe ras reeds in 1925 erkend en het vond zijn weg naar Duitsland in de jaren 1930 met de reu “Timour de Madalapour”. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de fokkerij bijna tot stilstand en pas in 1955 werd het voortbestaan ervan opnieuw verzekerd. Daarna veroverden de mooie katten de harten van kattenliefhebbers over de hele wereld. De Birmaanse kat moet niet verward worden met de kortharige Birmaan.

Lees ook:   Diarree kat: Wanneer is het ernstig en hoe stop ik het?

Aard en karakter

De Heilige Birmaan is een vriendelijk en zachtaardig kattenras. Hij is zeer mensgericht en heeft veel aandacht van zijn eigenaars nodig. Zij past zich aan alle omstandigheden aan en wint snel het vertrouwen van vreemden. Birmaanse katten zijn zeer spaarzaam en strekken hun klauwen alleen in geval van nood. Ze spelen voorzichtig en trekken zich eerder terug dan dat ze agressief worden, waardoor ze de ideale gezinskat zijn. Ze houden van knuffelen en moeten dagelijks geaaid worden. Bovendien blijven deze vrolijke katten tot op hoge leeftijd nieuwsgierig en speels.

Verschijning van de Heilige Birmaan

Ondanks zijn populariteit is de Heilige Birmaan nooit een modieuze kat geworden en ziet hij er vandaag nog bijna hetzelfde uit als toen hij voor het eerst werd gefokt. De ronde kop met kleine, afgeronde oren en grote blauwe ogen staat op een sterk lichaam. De pluizige vacht met weinig ondervacht is in de typische Point kleuren. Het gezicht, de oren, de poten en de staart zijn altijd donkerder dan de rest van de vacht. Een speciaal onderscheidend kenmerk in vergelijking met andere Point-katten zijn de zogenaamde “handschoenen”. De ronde poten van de Birmaan mogen alleen zuiver wit gekleurd zijn.

verzorging en onderhoud

Aankoop van een Heilige Birmaan

Voordat u een Heilige Birmaan koopt, moet u er zeker van zijn dat u lang voor het dier kunt zorgen en dat u genoeg tijd hebt. Birmaanse katten zijn niet graag alleen en hebben een kameraad nodig om mee te spelen en te knuffelen. Als u eenmaal hebt besloten welk ras u wilt, moet u naar een gerenommeerde fokker gaan die lid is van een geregistreerde club. Let op het gedrag en de gezondheid van de kittens en ook van de ouders. Geen enkele voorouder mag tweemaal in de stamboom voorkomen. Voor een raskitten met papieren betaal je ongeveer 800€.

Lees ook:   Hoe lang kun je een kat met rust laten?

Buiten- of binnenkat?

De rustige Birmaan is een ideale huiskat, die zonder problemen binnenshuis kan worden gehouden. Vanwege haar vertrouwende aard is het zelfs beter de kat niet zonder toezicht buiten te laten rondrennen. Dit komt omdat hij vreemden zonder aarzeling zal benaderen, wat in het ergste geval zelfs kan uitlopen op een ontvoering. Zolang ze maar genoeg ruimte in huis heeft en een krabpaal om in te spelen en ravotten, is de Heilige Birmaan gelukkig, zelfs zonder toegang tot buiten. Als ze toch van frisse lucht willen genieten, kunt u ze uitlaten in een afgesloten tuin of op het balkon.

Hoeveel activiteit heeft de Heilige Birmaan nodig?

De alerte Birmaan is alert en houdt ervan om uitgebreid en veel te spelen. Ze is blij met elk soort speelgoed en vindt het heerlijk als haar mensen zich met haar bezighouden. De nieuwsgierige fluwelen poot verkent nieuwsgierig elk nieuw speeltje en draagt het vrolijk door het hele huis. Als de Birmaan wil spelen, zal ze snel haar gekozen speeltje naar uw bed brengen. Een grote krabpaal om te spelen en te slapen biedt nog meer werkgelegenheid en helpt de kat ook zijn klauwen te verzorgen.

Vachtverzorging en voeding

De halflange, gladde vacht van de Heilige Birmaan is zijdeachtig en gemakkelijk te verzorgen, omdat hij weinig tot geen ondervacht heeft. Om te voorkomen dat uw kat te veel haar inslikt tijdens de verzorging, moet u hem regelmatig borstelen en losse haren verwijderen. Over het algemeen verhaart de Birmaan zeer weinig en heeft de vacht niet de neiging om te gaan klitten. Tijdens de vachtwisseling in de lente en de herfst verharen pluizige katten wat meer en hebben ze extra ondersteuning nodig. Omdat katten met een lange vacht over het algemeen meer haar inslikken, kunnen zich haarballen vormen in het spijsverteringskanaal. Om de vorming van dergelijke haarballen in de maag op natuurlijke wijze te verminderen, bestaat er speciaal kattenvoer.

Lees ook:   Beste kattenbakmeubels &behuizingen in 2023

Interessante feiten en dingen om te weten

Sint Birma in mythen

Sint-Birma is geworteld in enkele legenden van het volk van het Aziatische Myanmar, het vroegere Birma. Er is een bijzonder mooi verhaal over de oorsprong van de Burmese katten. In een monnikentempel hield een priester met een gouden baard een kater genaamd “Sinh”. Toen de priester tijdens een overval om het leven kwam, sprong zijn kater voor het altaar van de blauwogige Tsun-Kyan-Kses, de godin van de zielsverhuizing. Zijn amberkleurige ogen werden ook saffierblauw zoals die van de godin en zijn vacht werd goudkleurig zoals de baard van zijn eigenaar. Toen de kat uit verdriet met zijn donkere pootjes het lichaam van zijn dode meester aanraakte, werden deze wit als bloemen, als teken van zuiverheid. Vanaf dat moment leefde de ziel van de overledene voort in de kat. Na de dood van de kat hadden alle tempelkatten de gouden vachtkleur aangenomen met donkere aftekeningen en sneeuwwitte pootjes, evenals de blauwe oogkleur.

Beroemde Heilige Birmaan Katten

Waarschijnlijk de beroemdste Heilige Birmaan kat op het internet is Karl Lagerfeld’s viervoetige lieveling, Choupette. Het verwende poesje reist de wereld rond met haar baasje in een privéjet en heeft zelfs twee persoonlijke assistenten. De ontwerper had accounts opgezet voor de kat op Twitter, Instagram en Facebook. Hij wijdde ook een hele collectie kat-gerelateerde accessoires aan zijn kat. Choupette is nu zelfs als knuffeldier verkrijgbaar bij de wereldberoemde teddybeer-specialist Steiff voor een luttele €499.