Savannah kat: karakter, oorsprong, uiterlijk en grootte

De Savannah kat is een jong ras, dat is ontstaan door kruising met de Serval. Reeds in de jaren tachtig van de vorige eeuw vond een paring plaats tussen een serval en een Siamese kat, voordat het vanaf 1994 mogelijk was met regelmatige fok te beginnen. De savannahkat is genoemd naar de habitat van de serval – de savanne in Afrika. Dit nog zeldzame ras is ontstaan door huiskatten en verschillende gevlekte raskatten te kruisen met de serval. Savannahkatten worden door TICA erkend als ras en kunnen worden geregistreerd in de rassectie Savannah (SV). Er is een standaard en SBT Savannahs kunnen sinds 2012 deelnemen aan TICA shows in de Championship Class.
Savannah kat

Uiterlijk en grootte:

De savannahkat is een lange, slanke kat met lange poten, een lange nek en een smalle, kleine kop met grote oren. De vacht vertoont een gevlekt patroon zoals bij de Serval en enkele strepen op een goudkleurige, beige tot grijze grondkleur met een lichte onderzijde. Savannahkatten lijken op een kleinere imitatie van de serval. Deze wilde kat-achtige indruk wordt versterkt door lichtgekleurde vlekken op de achterkant van de oren, ocelli genaamd, en opvallende traanstrepen op het gezicht. F1 en F2 Savannahs kunnen meer dan 10 kg wegen en een schouderhoogte tot 45 cm bereiken. De latere generaties zijn ook van aanzienlijke omvang, hoewel ze niet zo groot worden als de F1. Mannetjes worden meestal een stuk groter dan hun nestgenootjes. Door zijn elegante en hoogbenige voorkomen, gecombineerd met de bewegingen van een grote kat, is deze indrukwekkende kat met geen enkel ander ras te vergelijken.

Lees ook:   Kat zeer actief na castratie – Wat gebeurt er?

Karakter:

Savannahs zijn levendige, gezellige katten die het uitstekend kunnen vinden met andere huisdieren en door hun speelse aard snel vriendschap sluiten met kinderen. Ze tonen hun affectie vaak door stormachtige begroetingen met krachtige kopstoten. De meeste Savannah katten zijn zeer mensgericht en houden ervan om geaaid te worden. Met zijn lange poten is de savannahkat een elegante springer en maakt hij, net als de serval, vaak hoge sprongen verticaal in de lucht. Zij is dol op water en gaat graag zwemmen als zij de kans krijgt in de vorm van een bad gevuld met water. Ondanks hun exotische uiterlijk verschillen Savannahs niet veel van andere korthaarkatten wat verzorging en gedrag betreft. Savannahkatten kunnen over het algemeen worden gehouden als elke andere raskat, met een extra plekje frisse lucht, zoals een beveiligd balkon of een buitenverblijf. Veel Savannahs zullen ook graag apporteren of aan de lijn lopen als ze daaraan gewend zijn.

Voeding:

U kunt in de handel verkrijgbaar, kwalitatief hoogwaardig kant-en-klaarvoer geven. Naar onze mening verdient een natuurlijker dieet met evenwichtige rauwe voeding (BARF) echter de voorkeur. Dit is echter onze persoonlijke houding ten opzichte van het houden, de voeding en de gezondheidszorg van elke kat die het best bij de soort past. U kunt hier meer over lezen op onze pagina over voeding voor katten.

Door hun unieke aard, grootte en ongewone uiterlijk, dat als geen andere raskat het uiterlijk van een wilde kat imiteert, wordt de Savannah kat steeds populairder. Dit prachtige, nog zeldzame ras zal zeker nog veel aandacht en toenemende belangstelling blijven krijgen.