10 tips om uw kat gezond te houden

Katten staan bekend als zeer onafhankelijke wezens. In tegenstelling tot honden gaan katachtigen zelden in roedels op pad en doen ze de dingen het liefst op hun eigen manier, vaak alleen. Ze zijn ook kieskeurig en maken hun vacht altijd schoon met hun tong, alsof ze een goede laag Brylcreem aanbrengen. Maar het is een feit dat katten niet de volledige capaciteit hebben om voor hun gezondheid en hun behoeften te zorgen. In het wild kunnen ze overleven door alleen te jagen. In huizen zullen ze voor bepaalde dingen behoorlijk afhankelijk van u zijn. En als niet goed in deze behoeften wordt voorzien, kunnen er gedragsproblemen bij katten ontstaan. U wilt natuurlijk niet dat uw huisdier een probleemkat wordt. Dus hier zijn de top 10 tips om uw kat gezond en gelukkig te houden.
tips om uw kat gezond te houden

Help uw kat in zijn verzorgingsbehoeften

Mocht het u nog niet zijn opgevallen, uw kat is erg kieskeurig als het gaat om zichzelf schoon en netjes te houden. Hun speeksel bevat namelijk verschillende natuurlijke deodoranten en heeft uitstekende reinigende eigenschappen om hun vacht of vacht relatief schoon te houden. Sommige katteneigenaren staan erom bekend hun huisdier af en toe een bad te geven en hoewel u dit ook bij uw huisdier kunt doen, hangt het er eigenlijk van af hoe goed u uw huisdier hebt getraind en hoe coöperatief het is. Mocht je Garfield toch in bad doen en hij werkt ook mee, gebruik dan alleen warm water en een shampoo die speciaal voor katten is ontwikkeld.

Als je kat niet meewerkt, maak je dan geen zorgen, want je kat kan relatief goed voor zichzelf zorgen in dit opzicht. U kunt wel dagelijks de vacht borstelen om haarballen en overtollig haar te verwijderen. Ze verharen ook. Regelmatig borstelen kan dus deze losse haren verwijderen die, als ze niet verwijderd worden, in het spijsverteringskanaal van uw huisdier terecht kunnen komen. Vergeet niet dat ze graag hun vacht likken. Overtollig haar kan dus worden ingeslikt en bolletjes vormen in het maagdarmkanaal. Als zodanig zal het borstelen of kammen van zijn haar spijsverteringsproblemen in verband met ingeslikt haar helpen voorkomen.

Lees ook:   Kunnen katten honing eten?

Vermijd het geven van te veel droge brokjes

In het wild staan katten bekend als obligate vleeseters. Afgezien van het feit dat ze hun hoogwaardige eiwitten uit vlees halen, kan het bespringen van prooien ook helpen bij het voeden van hun roofdierinstincten. Terwijl Fido gemakkelijk fruit en groenten kan oppeuzelen, kunnen Garfield of Felix dat gewoon niet. Daarom raden veel huisdiereigenaren, zelfs dierenartsen, aan om katten droge brokjes te geven.

Deze aanbeveling dateert echter uit de tijd dat de anatomie, fysiologie en het gedrag van katten nog in de kinderschoenen stonden. Vandaag de dag bevelen veel dierenartsen aan om het geven van droge brokjes te minimaliseren, omdat veel van deze producten een grote hoeveelheid koolhydraten bevatten, wat niet overeenkomt met de eiwitrijke en koolhydraatarme behoeften van katten. Dierenartsen melden dat veel katten zwaarlijvig worden en niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus ontwikkelen als gevolg van te veel koolhydraten in hun dieet. Voor het geval u zich afvraagt wat type 2 diabetes is: het is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam glucose niet efficiënt van het bloed naar de cellen kan transporteren als gevolg van een disfunctie in het glucosetransportmechanisme. Omdat er een overmaat aan glucose in het bloed is, kunnen zich vervolgens andere gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Bovendien bevatten droge brokjes heel weinig water of vocht, zo niet helemaal geen. En als uw kat toevallig niet graag uit zijn waterfontein of waterbak drinkt, kan dit een probleem zijn dat kan leiden tot problemen met de nieren, zoals nierinsufficiëntie en nierfalen. Dus, als u toch droge brokjes aan uw huisdier moet geven, doe het dan zo weinig mogelijk.

Houd uw huisdier goed gehydrateerd

Hydratatie is een essentieel onderdeel van alle levende organismen. Cellen hebben vloeistoffen met de juiste temperatuur en pH-waarde nodig om optimaal te kunnen functioneren. Helaas zijn de katten bij ons thuis volledig geëvolueerd van hun voorouders die in woestijnen leefden. Gedomesticeerde katten zijn niet uitgerust met de dorst-drive die bij honden gevonden wordt. Daarom kunnen zij hun water alleen uit voedsel halen. Van nat kattenvoer is bijvoorbeeld bekend dat het tot 78% water bevat, terwijl hun favoriete prooi, de muis, ongeveer 70% vocht bevat. Droge brokjes daarentegen bevatten hooguit 10 procent.

Lees ook:   Waarom kneden en bijten katten in dekens?

De truc is dus om uw huisdier voldoende water te geven om te drinken. U zult hun natuurlijke roofdierinstincten moeten stimuleren om ze te verleiden uit een bakje te drinken. Dit is waar waterfonteinen voor katten een enorme hulp kunnen zijn, omdat de continue stroom vallend water beweging in de kom creëert. Zoals u weet, zijn katten bijzonder geïnteresseerd in alles wat beweegt. Het speelt het roofdier in hen aan, dat hen verleidt om de beweging te bekijken. Daarom is het van cruciaal belang om kattenwaterfonteinen te plaatsen op plaatsen waar ze vaak komen, zodat ze meer verleid worden om te drinken.

Er is nog een reden waarom waterfonteinen voor katten beter werken dan conventionele drinkbakjes. Het constante druppelen en bewegen van het water voorkomt het stagneren van water. Dit helpt voorkomen dat de vloeistof muf wordt, waardoor het smakelijker is om te drinken. Bovendien helpt het vallende water om lucht in de vloeistof te brengen, wat bepaalde micro-organismen, die afkerig zijn van de aanwezigheid van zuurstof, kan helpen neutraliseren.

Overweeg uw kat te steriliseren of te castreren

U vindt het misschien niet eerlijk dat uw kat gesteriliseerd of gecastreerd wordt, maar u doet uw kat er eigenlijk een plezier mee en helpt het groeiende aantal katten dat jaar in jaar uit letterlijk dakloos wordt te voorkomen. In veel gevallen worden deze ‘dakloze’ huisdieren uiteindelijk ingeslapen, simpelweg omdat ze ‘ongewenst’ zijn. Wat de gezondheid betreft, kan het castreren of steriliseren van uw huisdier de ontwikkeling van leukemie of zelfs de overdracht van het feline immunodeficiëntievirus, het kattenequivalent van HIV, helpen voorkomen.

Plaats voldoende schone kattenbakken in huis

Heeft u wel eens geprobeerd om in een vies, smerig openbaar toilet te poepen? Vies, is het niet? Je zou de deur uit willen rennen en op zoek gaan naar een schoner en mooier toilet. Hetzelfde is waar met katten. Ze zijn erg kieskeurig en schoon, weet je nog? Het is dus raadzaam om voldoende schone kattenbakken in huis te plaatsen. Het belangrijkste is dat u deze kattenbakken regelmatig schoonmaakt, zodat katten niet ergens anders heen gaan. Een zelfreinigende kattenbak is een geweldige manier om het proces van het opruimen na uw kat te helpen beheren.

Lees ook:   3 veel voorkomende gezondheidsproblemen van schildpadkaten (uitgelegd!)

Vergeet niet regelmatig uw dierenarts te bezoeken

Wacht niet tot uw huisdier ziek wordt voordat u hem meeneemt naar de dierenarts. Regelmatige dierenartscontroles, inclusief de verplichte en optionele vaccinaties en inentingen, kunnen ernstige gezondheidsproblemen in de toekomst helpen voorkomen. Bovendien leert u van alles over de juiste verzorging van uw kat.

Speel met uw kat of geef hem in ieder geval wat beweging

Een kat zonder spel is een saai, verveeld en gefrustreerd katje. En dit kan leiden tot allerlei gedragsproblemen die misschien niet zo ernstig zijn voor uw huisdier, maar desalniettemin frustrerend en vervelend zijn van uw kant. Door uw kat voldoende geschikte speeltjes te geven en met hem te spelen, kunt u hem gelukkig en tevreden houden.

Leer uw huisdier hoe hij een geschikte krabpaal moet gebruiken

Het is normaal dat katten krabben als lichaamsbeweging, om hun territorium af te bakenen en om hun klauwen in perfecte conditie te houden voor hun roofactiviteiten. Maar als uw kat uw meubels tot zijn favoriete krabplaats maakt, zult u hem moeten trainen in het gebruik van een meer geschikte krabplaats. U kunt uw meubels ook beschermen door een aantal beproefde methoden te gebruiken om uw kat ervan te weerhouden aan deze voorwerpen te krabben.

Scheid de etensbak van de fontein of het waterbakje en van de kattenbakken

Dit is een beetje lastig. U wilt de waterfontein niet in dezelfde ruimte zetten als het voerbakje, omdat de kat dan niet geneigd is te drinken. U wilt de kattenbak ook niet in de buurt van hun etensbakje of waterfontein zetten, want katten willen niet eten waar het stinkt. Zorg er dus voor dat u deze zaken op specifieke plaatsen in uw huis van elkaar scheidt, zodat hij nog steeds ongehinderd kan eten, drinken en elimineren.

Verwen uw kat met genegenheid

Alle huisdieren hebben liefde en genegenheid nodig. Hoewel katten niet bekend staan als sociale dieren zoals honden, vinden ook zij het heerlijk om geknuffeld en overladen te worden met genegenheid. Ze spinnen en kruipen dicht tegen je aan, verlangend naar de warmte van je aanraking. Het punt is dat huisdieren dol zijn op aandacht.

Uw kat gezond houden is bijna hetzelfde als uzelf in topvorm houden. Ze hebben de juiste voeding nodig, voldoende hydratatie, veel plezier en beweging, en een veilig en gastvrij huis. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, ze laten steriliseren of castreren, ze helpen bij hun verzorging en hun krabgedrag op een veiliger manier verzorgen, helpen ook. Nog belangrijker is dat je ze met genegenheid overlaadt en ze een gezonder en gelukkiger katje bezorgt.