Is het mogelijk om ringworm van katten op mensen over te brengen?

Is het mogelijk om ringworm van katten op mensen over te brengen?

Ringworm is een veelvoorkomende aandoening bij katten en mensen. Het is een schimmelinfectie die de huid, nagels en haren aantast. De meeste mensen beschouwen ringworm als een ziekte die alleen bij katten voorkomt. Maar kan ringworm van katten op mensen worden overgedragen? Het antwoord is ja, ringworm van katten kan op mensen worden overgedragen.

Hoe wordt ringworm overgedragen?

Ringworm wordt doorgegeven via direct contact met de geïnfecteerde huid of haren van een persoon of dier met ringworm. Ringworm kan ook worden overgedragen via besmette oppervlakken, zoals kleding, beddengoed en borstels. De schimmel die ringworm veroorzaakt, gedijt in warme, vochtige omstandigheden en kan daarom gemakkelijk worden overgedragen van katten op mensen.

Wat zijn de symptomen van ringworm bij katten?

Ringworm bij katten kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van het type schimmel. De meest voorkomende symptomen zijn:

– Kaalheid: Katten met ringworm hebben vaak kale plekken op hun huid. Deze plekken zijn meestal rond of ovaal van vorm en kunnen schilferig zijn.

– Jeuk: Ringworm kan jeuk veroorzaken bij katten. Dit kan leiden tot krabben en bijten, wat de infectie kan verspreiden.

– Huidirritatie: Katten met ringworm kunnen huidirritatie hebben, zoals roodheid en zwelling.

– Nagelinfectie: Ringworm kan ook de nagels van katten aantasten. Besmette nagels kunnen verdikken, broos worden en zelfs afbreken.

Wat zijn de symptomen van ringworm bij mensen?

De symptomen van ringworm bij mensen zijn vergelijkbaar met die bij katten. De meest voorkomende symptomen zijn:

Lees ook:   Beste kattenvoer voor Russische blauwe katten

– Huiduitslag: Mensen met ringworm hebben vaak een rode, jeukende uitslag op hun huid. Deze uitslag kan zich verspreiden en kan schilferig zijn.

– Jeuk: Ringworm kan jeuk veroorzaken bij mensen. Dit kan leiden tot krabben en bijten, wat de infectie kan verspreiden.

– Huidirritatie: Mensen met ringworm kunnen huidirritatie hebben, zoals roodheid en zwelling.

– Nagelinfectie: Ringworm kan ook de nagels van mensen aantasten. Besmette nagels kunnen verdikken, broos worden en zelfs afbreken.

Hoe kan ringworm worden voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om ringworm te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

– Houd uw kat schoon en gezond: Zorg ervoor dat uw kat regelmatig wordt geborsteld en gewassen. Dit kan helpen om de verspreiding van ringworm te voorkomen.

– Was uw handen: Was uw handen regelmatig, vooral na het aanraken van dieren of besmette oppervlakken.

– Gebruik geen gedeelde items: Vermijd het delen van kleding, handdoeken, kammen en andere persoonlijke items.

– Houd uw huis schoon: Reinig regelmatig oppervlakken in uw huis, zoals vloeren, meubels en beddengoed.

– Raadpleeg een dierenarts: Als u vermoedt dat uw kat ringworm heeft, raadpleeg dan een dierenarts voor behandeling.

Hoe wordt ringworm behandeld?

Ringworm kan worden behandeld met antischimmelmedicijnen. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van crèmes, zalven, tabletten of capsules. De behandeling kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Conclusie

Ringworm is een schimmelinfectie die zowel bij katten als mensen voorkomt. Het kan worden overgedragen via direct contact met besmette huid of haren, of via besmette oppervlakken. Ringworm kan worden voorkomen door uw kat schoon en gezond te houden, uw handen regelmatig te wassen en geen gedeelde items te gebruiken. Als u vermoedt dat uw kat ringworm heeft, raadpleeg dan een dierenarts voor behandeling.