Diarree kat: Wanneer is het ernstig en hoe stop ik het?

Een van de meest voorkomende problemen die we zien in de diergeneeskunde is gastro-intestinale (GI) verstoring/diarree. Afhankelijk van de levensstijl van uw kat, kunt u wel of niet op de hoogte zijn van de details van haar toiletgewoonten. Bovendien zijn katten erg kieskeurig in hun verzorging, zodat de tekenen van diarree over het hoofd kunnen worden gezien – vooral in het beginstadium. Om deze reden zijn routine bezoeken aan de dierenarts belangrijk.

Als u merkt dat uw kat diarree heeft tussen de bezoeken door, wat kan dan de oorzaak zijn? Wanneer moet u zich zorgen maken en uw dierenarts raadplegen? Wat kunt u thuis doen? Ik zal deze antwoorden hier bespreken.
Diarree kat

Wat zijn de oorzaken van diarree bij de kat?

Dit zou een uitputtend lange lijst worden als we ingingen op alles wat de oorzaak kan zijn van losse ontlasting bij uw kat, maar hier volgen enkele van de algemene categorieën:

 • Parasieten – Parasieten kunnen zeker het maag-darmstelsel van uw kat irriteren, waardoor allerlei soorten diarree kunnen ontstaan waarbij de kleine en/of grote darmen betrokken zijn. Veel parasieten die diarree veroorzaken komen vaker voor bij jongere kittens
 • Infecties- Virale of bacteriële infecties kunnen ook diarree veroorzaken en komen ook vaker voor bij jongere katten
 • Dieet indiscretie of verandering van dieet- Katten zijn over het algemeen voorzichtiger met wat ze eten dan honden, maar soms eten ze toch ongepaste dingen zoals gras, touw, enz. Zelfs een doelbewuste verandering in dieet van het ene voedsel naar het andere kan diarree veroorzaken
 • Stress- Net als bij mensen kunnen stress/angst/opwinding leiden tot verstoring van de darmen (vooral irritatie van de lagere darm of colitis)
 • Primaire ontstekingsaandoeningen- Net als bij darmontstekingen bij mensen, kunnen ontstekingsaandoeningen diarree bij uw kat veroorzaken
 • Stofwisselingsziekten- Van aandoeningen aan de alvleesklier of lever tot schildklierafwijkingen, er zijn vele andere problemen die de beweeglijkheid of het milieu in het maag-darmkanaal verstoren en diarree tot gevolg hebben
 • Geneesmiddelen/vergiftigingen- De meesten weten dat bepaalde antibiotica het maag-darmkanaal kunnen verstoren, maar ook andere geneesmiddelen en bepaalde vergiften kunnen diarree veroorzaken
 • Constipatie- Constipatie lijkt misschien contra-intuïtief, maar ik vermeld het omdat oudere katten vatbaar zijn voor het ontwikkelen van motiliteitsproblemen in hun dikke darm wat kan leiden tot constipatie. In deze gevallen slagen de katten er vaak in om slechts een kleine hoeveelheid meer vloeibare ontlasting rond de obstructie te laten passeren.
Lees ook:   Amore Kattenvoer Review

Hoe kunt u helpen diarree bij katten te stoppen?

Omdat er zoveel mogelijke oorzaken van diarree bij katten zijn, moet u uw dierenarts raadplegen als uw kat er regelmatig last van heeft. Het is duidelijk dat sommige van deze oorzaken een specifieke behandeling vereisen, maar sommige andere oorzaken kunnen vanzelf verdwijnen met eenvoudige, ondersteunende zorg. Wat kan uw dierenarts u in dat geval adviseren om thuis te doen?

 • Voeden of niet voeden? Jaren geleden dachten veel dierenartsen altijd dat bij maag-darmklachten een korte periode van vasten nodig was om de darmen te laten ‘rusten’. Dat is waar bij braken, maar tegenwoordig beseffen we dat de darmen van uw kat voeding nodig hebben om zichzelf te genezen. Dus het onthouden van voedsel zal niet worden aanbevolen.
 • Wat dan wel te voeden? Het verhogen van de vezelinname is een optie omdat het wordt beschouwd als een grote ‘equalizer’ (goed voor constipatie maar ook goed voor diarree). Ik denk echter dat het het beste is om te kiezen voor meerdere kleinere maaltijden (zeg 4 per dag) van iets licht verteerbaars. Dat betekent een vetarme, voornamelijk koolhydraatrijke voeding zoals aardappelen, pasta of rijst (met een beetje kip), kalkoen, magere kwark of yoghurt. Sommige katten zijn ook blij met babyvoeding op vleesbasis.
 • Hoe zit het met vrij verkrijgbare medicijnen? U kunt veel verwijzingen vinden naar het toedienen van kaopectate of Peptobismal® en zelfs Imodium® aan uw kat voor diarree. Peptobismal wordt NIET aanbevolen voor gebruik bij katten, en het bepalen van de dosering van de andere producten kan lastig zijn. Vraag dus wat uw dierenarts aanraadt. Opmerking van de redacteur: Ga er nooit van uit dat medicijnen voor mensen veilig zijn voor katten].
Lees ook:   Auto-immuunziekten bij katten

Wanneer is het tijd om je zorgen te maken over diarree bij de kat?

Allereerst kent u uw kat het beste. Als u zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts. Vergeet niet dat uw dierenarts er is om u te adviseren. Maar wees u ervan bewust dat sommige aspecten van diarree verontrustender zijn en dat sommige gevolgen heel zorgwekkend kunnen zijn.

Om te beginnen kan diarree worden ingedeeld in dunne of dikke darm diarree.

 • Bij dunne-darmdiarree is de kans groter dat de diarree grote hoeveelheden water bevat, wat snel kan leiden tot ernstige uitdroging en een verstoring van het elektrolytenevenwicht.
 • Bij dikke darm diarree daarentegen is de lagere darm of dikke darm betrokken, zodat u eerder een kat ziet die zich inspant en ongemakkelijk voelt, maar slechts kleine hoeveelheden zachte/mucoïde/soms bloederige ontlasting laat lopen.

Over het algemeen, als uw kat één wat zachte ontlasting heeft gehad, maar nog steeds vrolijk en speels is en normaal eet, kunt u waarschijnlijk veilig wachten om te zien hoe de volgende stoelgang eruit ziet voordat u grote stappen onderneemt. Enkele van de rode vlaggen die u meer zorgen moeten maken zijn:

 • Verlies van eetlust
 • Futloosheid/depressie
 • Pijn/ongemak
 • Bloed in de ontlasting (ofwel donkere, zwartachtige ontlasting of zichtbaar, open, rood bloed)
 • Geassocieerd braken
 • Of als de kans groter is dat uw kat snel last krijgt van aanhoudende diarree (d.w.z. zeer jong, zeer oud, of al kampt met een ander medisch probleem)

In deze gevallen moet u contact opnemen met uw dierenarts. Zelfs als de uiteindelijke oorzaak van de diarree niets ernstigs is, zijn het stellen van die diagnose en het beginnen met therapie belangrijke stappen. Als de diarree het type groot volume, dunne darm lijkt te zijn, zal uw kat waarschijnlijk baat hebben bij op zijn minst wat extra vocht en elektrolyten toediening en waarschijnlijk andere anti-diarree medicijnen. Bij dikke darm diarree kan uw kat zich zeer oncomfortabel voelen en het blijven persen zal de irritatie alleen maar verergeren. In dat geval kan uw dierenarts medicijnen toedienen om het ongemak te verlichten en uw kat zich sneller beter te laten voelen.