Is calathea giftig voor katten en kan ik het kopen ?

Calathea of geslacht Calathea (Goeppertia) is een geslacht met meer dan 300 plantensoorten in de pijlwortel familie Marantaceae inheems in de tropische gebieden van Amerika. Hun decoratieve bladeren en kleurrijke bloeiwijzen (die sommige soorten hebben) maken ze populaire kamerpotplanten.

Naast de Calathea zijn de andere kamerplanten in de familie Marantaceae, die als kamerplant worden gekweekt, de geslachten Stromanthe, Maranta, en Ctenanthe.

Ten slotte staan alle sierplanten van de familie Marantaceae bekend als gebedsplanten, omdat de bladeren zich ’s avonds opvouwen (optrekken) alsof ze aan het bidden zijn
Is Calathea giftig voor katten

Zijn calathea’s katvriendelijk?

Als u van deze kamerplanten houdt, zult u blij zijn te weten dat calathea’s veilig zijn voor katten, dat wil zeggen, alle soorten en cultivars, waaronder Calathea orbifolia, Calathea medallion, Calathea rufibarba, Calathea ornata, Calathea lancifolia (Ratelslangplant), C. makoyana (Pauwenplanten), zijn allemaal veilig voor uw katten, maar ook voor honden en paarden.

Ze voegen zich bij andere katvriendelijke kamerplanten zoals Afrikaanse viooltjes, spinnenplanten, wasplanten, motorchideeën, geldboom, polkadotplant, lippenstiftplant, Echeveria glauca, aluminiumplant, Boston varens, echte palmen zoals salon-, areca- en paardenstaartpalmen, enz. U hoeft een kamerplant niet te missen alleen omdat u katten of andere huisdieren hebt.

Calathea kopen voor katten

Calathea Mirosha, in rieten mand Gaby

Calathea Mirosha, in rieten mand Gaby

Bekijk de dagprijs

Lees ook:   Hoe train je je Ragdoll-kat om aan de lijn te lopen

Door de prachtige bladtekeningen op de vele varianten is de Calathea een echte uitblinker van de woonkamer of kantoor.

 • Geef de plant 1/2 koffiebekertjes water per week. Liever te droog dan te nat! In de zomer iets meer.
 • Vermijd direct zonlicht, schaduw/half schaduw plekken zijn ideaal. Licht is altijd goed.
 • Juiste kamertemperatuur is 18-24 °C. Vermijd kou en tocht.
 • Bij bruine punten in blad, plant beetje nat spuiten. Dit komt door te droge lucht in de kamer.

Calathea Medallion – groene kamerplant – schaduwplant

Calathea Medallion - groene kamerplant - schaduwplant

Bekijk de dagprijs

Mijn naam is Calathea en ik kom van origine uit de tropische regenwouden. En wel uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Ik leef hier in de schaduw onder de al eeuwenoude tropische bomen en groene struiken, hier ben ik helemaal in mijn nopjes. Daarom is het van grote invloed waar ik kom te wonen en in huis neergezet word. Vaak een vergeten hoekje zoals naast de TV, zet me vooral niet op de tocht want daar hou ik niet zo van. Jullie denken dat ik in de avond ga slapen omdat ik mijn mooi getekende bladeren sluit, dit is echter om de douw via de bladeren naar mijn wortels te laten leiden. Toen ik nog in het Amazonegebied leefde, kwam ik zo aan mijn vochtige voetjes.

 • Luchtzuiverend.
 • Schaduwplant
 • Door mooie tekening een aanwinst in woonkamer/kantoor
 • Bewegende bladeren.
 • Ik zorg voor meer sfeer

Calathea Zebrina P19 + Mand Mirjam

Calathea Zebrina P19 + Mand Mirjam

Bekijk de dagprijs

Let op! Planten zijn een levend product. Elke plant is uniek en kan daardoor in hoogte en volume afwijken.

Lees ook:   Wanneer stopt mijn huidige kat met sissen naar mijn nieuwe kitten? Wat u moet weten!

Calathea Orbifolia – groene kamerplant

Calathea Orbifolia - groene kamerplant

Bekijk de dagprijs

Mijn naam is Calathea en ik kom van origine uit de tropische regenwouden. En wel uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Ik leef hier in de schaduw onder de al eeuwenoude tropische bomen en groene struiken, hier ben ik helemaal in mijn nopjes.

Choice of Green – Ctenanthe burle-marxii – Calathea

Choice of Green - Ctenanthe burle-marxii - Calathea

Bekijk de dagprijs

Schrik niet! De Ctenanthe Burle Marxii 40cm is een kamerplant die uit zichzelf in beweging komt. Wanneer het donker wordt trekken de bladeren wat in waardoor de onderkant zichtbaar wordt. Een originele en unieke plant om je interieur wat ‘beweeglijker’ te maken. Klein maar fijn, Je krijgt de Ctenanthe Burle Marxii met een hoogte van 40cm en de kamer plant kan uitgroeien tot een hoogte van 60cm. Geleverd in een teeltpot van 12cm is deze gekke kleine kamerplant een echte must-have!

Calathea RoseaPicta Dottie / Surprisestar

Calathea RoseaPicta Dottie - Surprisestar

Bekijk de dagprijs

De Calathea RoseaPicta Dottie doet haar naam volledig eer aan. Met haar schattig roze-rood-groene bladeren is ze zeker geen vreemde onder de Calathea’s. Dottie is wel wat verlegen en staat daarom niet graag in de spotlight van de zon. Ze voelt zicht het best in halfschaduw en houdt wel van een slok. Zorg er wel voor dat haar voeten niet in een laag water blijven staan en de luchtvochtigheid in de kamer niet te laag is.

Calathea Whitestar P19 Zonder pot

Calathea Whitestar P19 Zonder pot

Bekijk de dagprijs

Ze kweken

Omdat tropische planten op plaatsen groeien die gedeeltelijk in de schaduw liggen, gedijen ze het best bij weinig tot gemiddeld licht, wat ze tot perfecte kamerplanten maakt. Zorg er daarom voor dat je ze niet blootstelt aan te veel direct zonlicht, want dan worden de bladeren dof en kunnen ze verschroeien of verbranden.

Lees ook:   Is het waar dat mannelijke katten kittens doden? De brutale waarheid uitgelegd

Zoals de meeste tropische planten, verwacht je dat deze kamerplanten groeien op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid (benevel ze regelmatig als je in een drogere omgeving woont of investeer in een luchtbevochtiger).

Houd de grond vochtig, maar niet te nat, want dan kunnen de bladeren bruin worden, en de grond moet goed gedraineerd en poreus zijn om wortelrot te voorkomen, want dat is dodelijk voor de plant.

Verder hebben ze voor een goede groei temperaturen nodig van ten minste 60° F / 15°C, en afhankelijk van de specifieke cultivars worden de meeste tot 1,5 meter hoog, en dat langzaam.

Tenslotte zijn ze als gevoelige planten niet de gemakkelijkste om te kweken, en hun vermeerdering vereist deling en niet door stekken zoals andere Pothos en Philodendrons.

Populaire cultivars

Aangezien Calathea’s niet giftig zijn voor katten, zetten we enkele cultivars en soorten op een rijtje. Enkele van deze cultivars zijn de volgende:

 • Beautyster
 • Corona
 • Dottie
 • Eclips
 • Freddie
 • Medaillon
 • Mistro
 • Netwerk
 • Krijtstreep
 • Rond blad
 • Ratelslang plant
 • Rosey
 • jungle fluweel
 • Eeuwige vlam
 • Sanderiana
 • Zebra

Planten om te vermijden

Als u katten of zelfs honden hebt, zijn er kamerplanten die u beter kunt mijden omdat ze niet veilig zijn, en daartoe behoort ook aloë vera.