wat mag een kat niet eten

Wat mag een kat niet eten?

Als kattenliefhebbers willen we het beste voor onze harige vrienden. Dit betekent dat we ze voorzien van het beste voedsel en ervoor zorgen dat ze niet ziek worden. Er zijn tal van voedingsmiddelen die wij mensen kunnen eten, maar die niet geschikt zijn voor onze katten. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wat mag een kat niet eten?

1. Chocolade

Chocolade is een veelvoorkomend voedingsmiddel dat door veel mensen wordt gegeten. Helaas is chocolade giftig voor katten en kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Chocolade bevat theobromine, een stof die de hartslag en bloeddruk van katten kan verhogen. Dit kan leiden tot overmatig zweten, trillen, braken en diarree. Als uw kat chocolade eet, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

2. Ui en knoflook

Ui en knoflook zijn veelgebruikte ingrediënten in veel maaltijden. Helaas zijn deze voedingsmiddelen niet geschikt voor katten. Ui en knoflook bevatten een stof genaamd thiosulfaat, die de rode bloedcellen van katten kan vernietigen en bloedarmoede kan veroorzaken. Symptomen van bloedarmoede zijn lusteloosheid, vermoeidheid en een bleke tong en tandvlees.

3. Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen zijn heerlijke snacks voor ons, maar ze zijn giftig voor katten. Druiven en rozijnen kunnen leiden tot nierfalen bij katten, wat kan leiden tot uitdroging, braken en diarree. Als uw kat druiven of rozijnen heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

4. Avocado

Avocado’s zijn een gezonde snack voor mensen, maar ze zijn giftig voor katten. Avocado’s bevatten persine, een stof die toxiciteit kan veroorzaken bij katten. Symptomen van persinevergiftiging zijn diarree, braken en buikpijn. Als uw kat avocado heeft gegeten, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Lees ook:   101 meest populaire zwarte kittennamen

5. Melk en zuivelproducten

Veel mensen denken dat katten melk en zuivelproducten kunnen drinken, maar dit is niet waar. Katten zijn lactose-intolerant en kunnen geen lactose verteren, wat kan leiden tot diarree en buikpijn. Als u uw kat een traktatie wilt geven, geef hem dan een speciale kattensnack.

6. Koffie en thee

Koffie en thee bevatten cafeïne, een stof die schadelijk is voor katten. Cafeïne kan leiden tot hartkloppingen, rusteloosheid, overmatig zweten en spiertrillingen. Als uw kat koffie of thee heeft gedronken, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

7. Zout

Zout is een veelgebruikt ingrediënt in veel gerechten, maar het is giftig voor katten. Overmatige zoutinname kan leiden tot uitdroging, braken en diarree. Als uw kat zout heeft gegeten, geef hem dan veel water en neem contact op met uw dierenarts.

8. Visgraten

Veel katten houden van vis, maar visgraten zijn gevaarlijk voor katten. Visgraten kunnen vast komen te zitten in de keel of darmen van katten, wat kan leiden tot verstikking of darmobstructie. Als uw kat vis heeft gegeten, zorg er dan voor dat u alle visgraten verwijdert voordat u hem laat eten.

9. Kauwgom

Kauwgom bevat xylitol, een zoetstof die giftig is voor katten. Xylitol kan leiden tot een verlaging van de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot braken, lethargie en zelfs coma. Als uw kat kauwgom heeft gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Als het gaat om het voeden van onze katten, is het belangrijk om te onthouden dat niet alle voedingsmiddelen veilig zijn voor hen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen zoals chocolade, ui, knoflook, druiven, rozijnen, avocado, koffie, thee, zout, visgraten en kauwgom te vermijden. Door uw kat een gezond en uitgebalanceerd dieet te geven, kunt u ervoor zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

Lees ook:   6 rassen van langharige schildpadkatten (met foto’s)

FAQs

1. Kan ik mijn kat kaas geven?
Hoewel katten lactose-intolerant zijn, kunnen sommige katten kaas verdragen in kleine hoeveelheden. Zorg ervoor dat u uw kat alleen een kleine hoeveelheid kaas geeft en let op tekenen van buikpijn of diarree.

2. Kan mijn kat appels eten?
Ja, katten kunnen appels eten. Appels bevatten vezels en vitamines die goed zijn voor de gezondheid van uw kat. Zorg ervoor dat u de appels schilt en de zaden verwijdert voordat u ze aan uw kat geeft.

3. Kan mijn kat pindakaas eten?
Ja, katten kunnen pindakaas eten. Pindakaas bevat veel eiwitten en gezonde vetten, maar zorg ervoor dat u alleen natuurlijke pindakaas geeft die geen toegevoegde suikers of zout bevat.

4. Kan mijn kat honing eten?
Hoewel honing gezond is voor mensen, is het niet geschikt voor katten. Honing kan leiden tot spijsverteringsproblemen en diarree bij katten.

5. Kan mijn kat kippenbouillon drinken?
Ja, katten kunnen kippenbouillon drinken. Kippenbouillon is een goede bron van vocht en kan helpen bij het hydrateren van uw kat. Zorg ervoor dat u bouillon geeft die weinig tot geen zout bevat.