Waarom miauwt mijn kat ’s nachts

Een kat ’s nachts horen miauwen is niet ongewoon – maar als u een katteneigenaar bent en het is uw kat die ’s nachts miauwt, kan het iets zijn waar u zich zorgen over maakt. Als uw kat ’s nachts miauwt, kan dat een probleem zijn als het een teken van ongemak is of als het uw rust verstoort. Lees verder om meer te weten te komen over de redenen waarom uw kat ’s nachts zo luidruchtig is.

Het is algemeen bekend dat katten nachtbrakers zijn. Het lijkt wel of ze, zodra we het licht uitdoen, meteen door het huis sprinten – als de kattenversie van hondengezoem. Als ze aan hun nachtelijke capriolen beginnen, kunnen ze ook veel miauwen. En soms kan het miauwen van uw kat ’s nachts erg storend zijn en u belemmeren in uw broodnodige rust.
Waarom miauwt mijn kat 's nachts
Als uw katachtige vriend dit doet en u zich afvraagt waarom miauwt mijn kat ’s nachts en wat kan ik eraan doen? Wij hebben de antwoorden op uw vragen! Hier bij Purina hebben we deze gids samengesteld om u alles te vertellen wat u moet weten.

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Als uw kat ’s nachts miauwt, is het logisch dat u zich afvraagt waarom hij dat doet. Er zijn zes veel voorkomende redenen waarom uw kat dit doet, waaronder:

Lees ook:   Waarom hijgen katten in de auto?

1. Katten zijn van nature ’s nachts actiever

Dat uw kat ’s nachts miauwt, kan veel te maken hebben met het feit dat ze van nature actiever zijn op bepaalde uren van de nacht. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat katten nachtdieren zijn, is dit niet helemaal waar. Wel zijn ze crepusculair – wat betekent dat ze van nature het meest actief zijn in de schemering en bij zonsopgang. Hoewel veel katten zich aanpassen aan de routine van hun baasje, betekent deze crepusculaire neiging dat uw kat vooral actief kan zijn in de vroege ochtenduren, wanneer de rest van het huis slaapt.

Jongere katten hebben een verhoogde neiging om ’s nachts actief te zijn, omdat hun instinct hen vertelt dat dit een geweldige tijd is om te jagen. Naarmate ze volwassener worden, zal hun ritme zich echter waarschijnlijk aanpassen aan dat van de rest van het huishouden, wat hopelijk kan betekenen dat ze ’s nachts minder miauwen.

2. Uw kat kan zich vervelen of niet gestimuleerd zijn

Kattengejank ’s nachts kan gewoon komen omdat ze zich vervelen – of omdat ze zich overdag niet hebben uitgeslapen. Actief spelen voor het slapen gaan kan helpen om ervoor te zorgen dat ze ’s nachts meer moe zijn, net als proberen om hun geest overdag actief en gelukkig te houden. Het miauwen van katten ’s nachts kan in wezen aandachtzoekend gedrag zijn.

Hoewel het belangrijk is om aan de behoeften van uw kat tegemoet te komen, kan het voortdurend gehoor geven aan hun vraag om aandacht ertoe leiden dat ze er vaker om vragen, dus als dit vaak voorkomt, probeer dan niet te vaak toe te geven.

Lees ook:   Waarom heeft mijn kat bultjes op zijn huid? 8 veelvoorkomende redenen

Als u een binnenkat heeft zonder toegang tot een buitenruimte, moet u genoeg tijd vrijmaken om overdag te spelen, anders kan het zijn dat ze het moeilijk hebben als u naar bed gaat, waardoor uw kat ’s nachts gaat janken. Lees meer over mentale stimulatie voor uw binnenkat met onze handige gids.

3. Overactieve schildklier of nierziekte

Als uw kat ’s nachts vaak miauwt, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen om hun gezondheid te controleren. Overmatig miauwen, ook ’s nachts, kan namelijk een teken zijn van een overactieve schildklier- of nierziekte bij katten.

4. Een symptoom van veroudering als uw kat een senior is

Ouder worden kan ons allemaal treffen, en katten zijn niet anders. Als ze ouder worden, is het mogelijk dat de effecten van veroudering op de hersenen uw kat gedesoriënteerd kunnen maken. CDS (Cognitive Disfunction Syndrome) is direct gerelateerd aan het effect van veroudering op de hersenen van een kat, en kan een verscheidenheid aan symptomen hebben, waarvan miauwen ’s nachts er één is.

5. Buitenkatten kunnen zich opgesloten voelen

Als uw kat overdag een buitenkat is, en u houdt hem ’s nachts binnen, is de kans groot dat hij ’s nachts miauwt omdat hij zich opgesloten voelt. Als het veilig is, kunt u overwegen om een kattenluikje te installeren en ze ’s nachts naar buiten te laten gaan, zodat ze vrij zijn om hun energie buiten kwijt te kunnen.

6. Het miauwen kan het geluid van de paring zijn

Zoals velen van ons uit ervaring weten, kunnen extreem luid gekrijs en het ’s nachts miauwen van katten het geluid van een paring zijn.

Lees ook:   NutriSource Kattenvoer Review

Dit is een natuurlijk proces, maar we raden u sterk aan om uw kat te laten castreren – zowel katers als poezen – omdat dit het aantal ongewenste kittens aanzienlijk vermindert. En niet te vergeten, het luide miauwen zal ook stoppen!

Wat kan er gedaan worden tegen het miauwen van katten ’s nachts?

Zoals altijd is het eerste wat je moet doen het kantoor van de dierenarts, om er zeker van te zijn dat er niets fysiek mis is met je kat. Zij kunnen u waarschijnlijk ook advies geven over dingen die kunnen helpen om het nachtelijke miauwen van uw kat te verminderen. Zaken als uw kat overdag actiever houden en later op de avond voeren, zodat hij ’s nachts verzadigd is, kunnen een positieve invloed hebben.

Het kan lastig zijn om te weten wat onze huisdieren van ons nodig hebben. Kijk eens naar ons artikel over lichaamstaal van katten voor informatie over hoe u aan de lichaamstaal van uw kat kunt zien hoe hij zich voelt.