Pyometra bij katten: oorzaken, symptomen, &diagnose

Pyometra bij katten: oorzaken, symptomen, &diagnose

Pyometra bij katten is een ernstige infectie van de baarmoeder die voorkomt bij niet-gesteriliseerde katten. Het kan levensbedreigend zijn als het niet snel wordt behandeld. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en diagnose van pyometra bij katten.

Oorzaken van Pyometra bij katten

Pyometra bij katten wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de baarmoeder. Het kan optreden bij elke kat die niet gesteriliseerd is en ouder is dan vijf jaar. Hormonale veranderingen in het lichaam van de kat kunnen de baarmoederwand verdikken en vergroten, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om bacteriën te bestrijden. Dit kan leiden tot pyometra.

Symptomen van Pyometra bij katten

De symptomen van pyometra bij katten zijn vaak niet meteen zichtbaar. In het begin kan de kat geen symptomen vertonen en kan de infectie onopgemerkt blijven. Naarmate de infectie groeit, kunnen de volgende symptomen optreden:

1. Verlies van eetlust
2. Vermoeidheid
3. Veranderingen in gedrag
4. Braken
5. Koorts
6. Overmatig drinken en plassen
7. Gezwollen buik
8. Lethargie
9. Bloederige vaginale afscheiding
10. Abnormale vaginale afscheiding

Diagnose van Pyometra bij katten

De diagnose van pyometra bij katten kan worden gesteld door middel van een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Een röntgenfoto of echografie kan worden gebruikt om de grootte van de baarmoeder te bepalen. Een monster van de vaginale afscheiding kan worden genomen om te bepalen welke bacteriën de infectie veroorzaken.

Behandeling van Pyometra bij katten

Pyometra bij katten kan alleen worden behandeld met chirurgie. De baarmoeder en eierstokken moeten worden verwijderd om de infectie te stoppen. De kat kan na de operatie een paar dagen in het ziekenhuis blijven om te herstellen.

Lees ook:   Hoe groot worden Savannah-katten? (Met groei- en gewichtsgrafiek)

FAQ’s over Pyometra bij katten

1. Is pyometra besmettelijk?
Nee, pyometra is niet besmettelijk.

2. Wat is de prognose voor katten met pyometra?
Als pyometra niet snel wordt behandeld, kan het levensbedreigend zijn. Als het op tijd wordt behandeld, hebben katten meestal een goede prognose.

3. Hoe kan pyometra worden voorkomen?
Pyometra kan worden voorkomen door uw kat te steriliseren.

4. Hoe vaak moet ik mijn kat laten controleren op pyometra?
Het wordt aanbevolen om uw kat een keer per jaar te laten controleren op pyometra.

5. Hoe snel moet pyometra worden behandeld?
Pyometra moet zo snel mogelijk worden behandeld. Als het niet snel wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood.

Conclusie

Pyometra bij katten is een ernstige infectie van de baarmoeder die levensbedreigend kan zijn als het niet snel wordt behandeld. Het kan worden voorkomen door uw kat te steriliseren en regelmatig te laten controleren op symptomen. Als uw kat symptomen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.