Pimobendan voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Pimobendan voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Als liefhebbende baasje van een kat, is het belangrijk om te weten hoe je je harige vriend het beste kan verzorgen. Een van de meest voorkomende en gevaarlijke ziekten bij katten is hartfalen. Gelukkig zijn er diverse medicijnen die kunnen helpen om de symptomen van deze aandoening te verminderen. Een van deze medicijnen is Pimobendan. In dit artikel geven wij een compleet overzicht van Pimobendan voor katten, inclusief dosering en bijwerkingen.

Wat is Pimobendan?

Pimobendan is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen bij katten. Dit medicijn is ontwikkeld voor honden, maar wordt ook steeds vaker voorgeschreven aan katten. Pimobendan behoort tot de groep van inotropica, wat betekent dat het de pompfunctie van het hart verbetert.

Dosering van Pimobendan bij katten

Voordat je begint met het geven van Pimobendan aan je kat, is het belangrijk om eerst de juiste dosering te bepalen. De dosering wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de kat en de ernst van de ziekte. Over het algemeen wordt Pimobendan één keer per dag gegeven, bij voorkeur op een lege maag.

De aanbevolen dosering van Pimobendan bij katten is 0,25 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Deze dosering kan worden verhoogd tot 0,3 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Het is belangrijk om de kat regelmatig te laten controleren door een dierenarts, zodat de dosering kan worden aangepast indien nodig.

Bijwerkingen van Pimobendan bij katten

Net als bij andere medicijnen, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Pimobendan bij katten. De meest voorkomende bijwerkingen zijn braken, diarree, verminderde eetlust en lethargie. In zeldzame gevallen kunnen er ook hartritmestoornissen optreden.

Lees ook:   Toyger kat

Als je merkt dat je kat last heeft van bijwerkingen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. De dosering kan worden aangepast of er kan worden overgestapt op een ander medicijn.

Veelgestelde vragen over Pimobendan voor katten

1. Wat is Pimobendan?
Pimobendan is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van hartfalen bij katten.

2. Hoe werkt Pimobendan?
Pimobendan verbetert de pompfunctie van het hart, waardoor de symptomen van hartfalen verminderen.

3. Wat is de dosering van Pimobendan bij katten?
De dosering van Pimobendan bij katten is 0,25 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag, met een maximum van 0,3 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.

4. Wat zijn de bijwerkingen van Pimobendan bij katten?
De meest voorkomende bijwerkingen van Pimobendan bij katten zijn braken, diarree, verminderde eetlust en lethargie.

5. Kan Pimobendan worden gebruikt bij andere diersoorten?
Ja, Pimobendan wordt ook gebruikt bij honden.

Conclusie

Pimobendan is een effectief medicijn dat kan helpen bij de behandeling van hartfalen bij katten. Het is belangrijk om de juiste dosering te bepalen en regelmatig de kat te laten controleren door een dierenarts. Als je merkt dat je kat last heeft van bijwerkingen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Met de juiste behandeling en zorg kan je kat weer gezond en gelukkig worden.