mag een kat in mijn tuin komen

Mag een kat in mijn tuin komen?

Als je een tuin hebt, is de kans groot dat je wel eens een kat hebt gezien. Sommige mensen vinden het leuk om katten te zien spelen in hun tuin, terwijl anderen het juist vervelend vinden. Maar mag een kat eigenlijk zomaar in jouw tuin komen? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

Wat zegt de wet?

In Nederland is het niet verboden voor katten om in andermans tuin te komen. De wet zegt namelijk dat katten vrij rond mogen lopen en dat de eigenaar hiervoor niet verantwoordelijk is. Dit betekent dat je als eigenaar van een tuin niet veel kunt doen om te voorkomen dat katten in jouw tuin komen.

Maar wat als de kat schade veroorzaakt?

Als een kat schade veroorzaakt in jouw tuin, bijvoorbeeld door je planten te vernielen of je tuinmeubilair te bekrassen, dan kun je de eigenaar van de kat aansprakelijk stellen. Dit kan echter lastig zijn, omdat het vaak moeilijk is om de eigenaar van de kat te achterhalen.

Hoe kun je voorkomen dat katten in jouw tuin komen?

Als je niet wilt dat katten in jouw tuin komen, zijn er een aantal dingen die je kunt proberen. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale kattenverjager aanschaffen. Dit is een apparaat dat hoge tonen produceert die katten niet prettig vinden. Ook kun je proberen om je tuin minder aantrekkelijk te maken voor katten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld geen vogelvoer in je tuin te strooien en geen schuilplekken te creƫren.

Lees ook:   Wat is een F1 Savannah Cat? Hoe zijn ze?

Veelgestelde vragen

1. Mag ik een kat in mijn tuin vasthouden als hij schade heeft veroorzaakt?
Nee, dit is niet toegestaan. Je mag een kat niet vasthouden of vastzetten, ook niet als hij schade heeft veroorzaakt.

2. Kan ik de dierenambulance inschakelen als ik een gewonde kat vind in mijn tuin?
Ja, je kunt de dierenambulance bellen als je een gewonde kat vindt. Zij zullen de kat dan ophalen en naar een dierenarts brengen.

3. Mag ik de kattenverjager de hele dag laten aanstaan?
Nee, dit is niet verstandig. De kattenverjager kan overlast veroorzaken voor de buren, dus het is belangrijk om hem alleen te gebruiken als het echt nodig is.

4. Kan ik de eigenaar van een kat aansprakelijk stellen als hij mijn tuin binnenkomt?
Nee, dit is niet mogelijk. De wet zegt namelijk dat katten vrij rond mogen lopen en dat de eigenaar hiervoor niet verantwoordelijk is.

5. Mag ik een kat wegjagen als hij in mijn tuin komt?
Ja, dit mag. Je mag een kat wegjagen als hij in jouw tuin komt, zolang je hem maar geen pijn doet.

Conclusie

Hoewel het niet verboden is voor katten om in jouw tuin te komen, kun je wel maatregelen nemen om te voorkomen dat ze schade veroorzaken. Het aanschaffen van een kattenverjager kan bijvoorbeeld helpen. Mocht een kat toch schade veroorzaken, dan kun je de eigenaar hiervoor aansprakelijk stellen. Het is belangrijk om te onthouden dat je een kat niet mag vasthouden of vastzetten, en dat je hem alleen mag wegjagen zonder hem pijn te doen.