Hoe weet je of een zogende kat weer zwanger is? – 7 tekenen om naar te zoeken

Hoe weet je of een zogende kat weer zwanger is? – 7 tekenen om naar te zoeken

Als eigenaar van een kat is het belangrijk om te weten of deze zwanger is, vooral als ze nog zoogt. Het kan namelijk voorkomen dat een kat zwanger wordt terwijl ze nog borstvoeding geeft. In dit artikel zullen we de tekenen bespreken die erop wijzen dat een zogende kat weer zwanger is.

1. Veranderingen in gedrag en eetlust

Een van de eerste tekenen dat een zogende kat weer zwanger is, is een verandering in haar gedrag en eetlust. Ze kan bijvoorbeeld minder eten dan normaal of juist meer honger hebben. Daarnaast kan ze meer slapen dan gebruikelijk of juist onrustiger worden.

2. Zwelling van de tepels

Een ander teken dat een zogende kat weer zwanger is, is zwelling van de tepels. Dit kan duiden op de ontwikkeling van nieuwe melkklieren in de borstklieren. Als de kat al borstvoeding geeft, kan dit betekenen dat ze binnenkort nog meer kittens zal krijgen.

3. Veranderingen in het uiterlijk van de kat

Een zwangere kat kan ook veranderingen in haar uiterlijk vertonen. Zo kan haar buik groter worden en kan ze aankomen in gewicht. Haar vacht kan ook glanzender worden en ze kan een gezondere uitstraling krijgen.

4. Onrustige kittens

Als een zogende kat weer zwanger is, kan dit invloed hebben op de kittens die al geboren zijn. Ze kunnen onrustiger worden en meer honger hebben dan normaal. Dit komt omdat de moeder minder melk produceert als gevolg van de zwangerschap.

Lees ook:   Houden katten van muziek?

5. Veranderingen in de urine

Een kat die zwanger is, kan ook veranderingen in haar urine vertonen. Zo kan ze bijvoorbeeld vaker plassen dan normaal of kan haar urine een andere kleur hebben. Dit kan wijzen op een infectie of andere gezondheidsproblemen.

6. Bloeden uit de vagina

Een ander teken dat een zogende kat weer zwanger is, is bloeden uit de vagina. Dit kan duiden op een miskraam of een bevalling die op komst is. Het is belangrijk om de kat goed in de gaten te houden en eventueel een dierenarts te raadplegen.

7. Veranderingen in de melkproductie

Als een zogende kat weer zwanger is, kan dit invloed hebben op de melkproductie. De kat kan bijvoorbeeld minder melk produceren dan normaal of de melk kan van kleur veranderen. Dit komt omdat de moederkat zich voorbereidt op de volgende zwangerschap.

FAQs

1. Hoe lang duurt het voordat een zogende kat weer zwanger kan worden?

Een zogende kat kan al na twee weken weer zwanger worden.

2. Is het veilig voor een zogende kat om zwanger te worden?

Het is niet ideaal voor een zogende kat om zwanger te worden, omdat dit invloed kan hebben op de gezondheid van de kittens en de moederkat.

3. Moet ik mijn zogende kat steriliseren?

Het wordt aangeraden om je kat te steriliseren voordat ze zwanger wordt, om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

4. Wat moet ik doen als mijn zogende kat weer zwanger is?

Als je zogende kat weer zwanger is, is het belangrijk om haar extra goed in de gaten te houden en eventueel een dierenarts te raadplegen voor advies.

Lees ook:   150 beste bloemkatnamen die bij elke kat passen

5. Kan een zogende kat borstvoeding blijven geven als ze weer zwanger is?

Een zogende kat kan borstvoeding blijven geven als ze weer zwanger is, maar de melkproductie zal waarschijnlijk verminderen en de kittens kunnen onrustiger worden.

Conclusie

Als eigenaar van een zogende kat is het belangrijk om de tekenen te herkennen die erop wijzen dat ze weer zwanger kan zijn. Veranderingen in gedrag en eetlust, zwelling van de tepels en veranderingen in het uiterlijk van de kat zijn enkele van de tekenen om naar te zoeken. Het is belangrijk om de kat goed in de gaten te houden en eventueel een dierenarts te raadplegen voor advies.