hoe lang mag een kat metacam gebruiken

Hoe lang mag een kat Metacam gebruiken?

Als huisdierbezitter is het belangrijk om te weten hoe lang je jouw kat Metacam mag geven. Metacam is een veelgebruikt medicijn bij katten voor pijnbestrijding en ontstekingen. Het is echter belangrijk om te weten hoe lang je het medicijn mag geven om eventuele bijwerkingen te voorkomen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het gebruik van Metacam bij katten en hoelang het veilig is om het middel te gebruiken.

Wat is Metacam?

Metacam is een medicijn dat wordt gebruikt om pijn en ontstekingen bij katten te verminderen. Het actieve bestanddeel in Metacam is meloxicam, een ontstekingsremmende pijnstiller. Het medicijn is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder een injectie, een oplossing voor orale toediening en tabletten. Het wordt vaak voorgeschreven door dierenartsen voor de behandeling van acute of chronische pijn bij katten.

Hoe werkt Metacam?

Het actieve bestanddeel in Metacam, meloxicam, werkt door het verminderen van de productie van prostaglandinen, die betrokken zijn bij ontstekingen en pijn. Dit helpt bij het verminderen van de pijn en ontsteking bij katten. Het medicijn begint binnen enkele uren na toediening te werken en de werking ervan kan tot 24 uur aanhouden.

Hoe lang mag een kat Metacam gebruiken?

Het gebruik van Metacam bij katten moet zorgvuldig worden gemonitord om bijwerkingen te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om Metacam niet langer dan vijf dagen achter elkaar te gebruiken. Als het medicijn langer nodig is, moet de dierenarts de dosering aanpassen en de kat regelmatig controleren op bijwerkingen.

Lees ook:   Hebben katten echt zwemvliezen?

Bij langdurig gebruik van Metacam kan de kat last krijgen van maagproblemen, nierproblemen en leverproblemen. Daarom is het belangrijk om de gezondheid van de kat te controleren tijdens het gebruik van het medicijn. Als de kat bijwerkingen vertoont, moet het gebruik van Metacam onmiddellijk worden gestopt en moet de dierenarts worden geraadpleegd.

Wat zijn de bijwerkingen van Metacam?

Bijwerkingen van Metacam bij katten zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagproblemen, zoals braken en diarree, en nier- en leverproblemen. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

– Verlies van eetlust
– Lethargie
– Veranderingen in gedrag
– Gele verkleuring van de huid en ogen
– Bloed in de ontlasting of urine

Als je kat bijwerkingen vertoont tijdens het gebruik van Metacam, moet je onmiddellijk stoppen met het geven van het medicijn en contact opnemen met de dierenarts.

Hoe geef je Metacam aan je kat?

Metacam kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van de vorm van het medicijn. De meest voorkomende manier om Metacam aan katten te geven, is door het toevoegen van de oplossing aan het voedsel van de kat. De dierenarts zal de juiste dosering voorschrijven op basis van het gewicht van de kat en de ernst van de pijn of ontsteking.

FAQs

1. Wat is Metacam?

Metacam is een medicijn dat wordt gebruikt om pijn en ontstekingen bij katten te verminderen.

2. Hoe werkt Metacam?

Het actieve bestanddeel in Metacam, meloxicam, werkt door het verminderen van de productie van prostaglandinen, die betrokken zijn bij ontstekingen en pijn.

Lees ook:   Onbevooroordeeld Gisteren Nieuws Kattenbakvulling Review – Stopgezet 2023

3. Hoe lang mag een kat Metacam gebruiken?

Het wordt aanbevolen om Metacam niet langer dan vijf dagen achter elkaar te gebruiken.

4. Wat zijn de bijwerkingen van Metacam?

Bijwerkingen van Metacam bij katten zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagproblemen, zoals braken en diarree, en nier- en leverproblemen.

5. Hoe geef je Metacam aan je kat?

Metacam kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van de vorm van het medicijn. De meest voorkomende manier om Metacam aan katten te geven, is door het toevoegen van de oplossing aan het voedsel van de kat.

Conclusie

Als je kat pijn of ontsteking heeft, kan Metacam een effectieve behandeling zijn. Het is echter belangrijk om het medicijn zorgvuldig te gebruiken om bijwerkingen te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om Metacam niet langer dan vijf dagen achter elkaar te gebruiken. Als het medicijn langer nodig is, moet de dierenarts de dosering aanpassen en de kat regelmatig controleren op bijwerkingen. Als je kat bijwerkingen vertoont tijdens het gebruik van Metacam, moet je onmiddellijk stoppen met het geven van het medicijn en contact opnemen met de dierenarts.