Hoe krijgen katten vlooien?

Vlooien zijn een nachtmerrie, zoals elke huisdiereigenaar u zal vertellen, dus het lijkt verstandig om alles in het werk te stellen om uw kat vlo-vrij te houden. U denkt misschien dat het voldoende is om uw kat binnenshuis en uit de buurt van andere huisdieren te houden, maar helaas zijn vlooien zeer hardnekkige beestjes en kan uw binnenkat toch vlooien krijgen. In de zoektocht om uw kat vlooivrij te houden, is informatie essentieel. Daarom hebben we hier geprobeerd een overzicht te geven van alle manieren waarop uw kat vlooien kan oplopen.
hoe krijgen katten vlooien

Enkele feiten over vlooien

Als u het nog niet wist, vlooien zijn uitwendige parasieten die overleven op het bloed van uw huisdier. Op deze manier zijn ze vergelijkbaar met luizen en muggen. Omdat ze vleugelloos zijn en zich vaak in de vacht van uw huisdier nestelen, zijn ze meer te vergelijken met luizen dan met muggen. Nog enkele feiten over vlooien:

  • Vlooien zijn al zo’n 165 miljoen jaar op de aarde.
  • Het zijn spinachtigen waarvan de vrouwtjes tot 20 eitjes per dag kunnen produceren.
  • Hoewel ze niet kunnen vliegen, kunnen ze wel een meter ver springen, waarbij ze zich verplaatsen met snelheden die 20 keer sneller zijn dan een ruimte-afsluiter.
  • Als mensen konden springen zoals vlooien, zouden we 160 voet in de lucht kunnen springen en 295 voet voor ons uit kunnen steken.
  • De vlooien van uw kat zullen niet op mensen springen, hoewel er vlooiensoorten zijn die door mensen kunnen worden opgelopen en kattenvlooien nog steeds een risico voor u en uw gezin kunnen vormen.

Vlooien zijn op zichzelf niet het probleem, maar er zijn een aantal problemen die vlooien veroorzaken, en niet alle daarvan zijn alleen maar problemen voor uw kat. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom vlooien een ernstig risico vormen voor uw kat en uw gezin:

Een allergische reactie

U weet waarschijnlijk wel dat vlooien ervoor kunnen zorgen dat uw kat veel jeuk heeft, maar wist u dat deze jeuk een allergische reactie is? Nog interessanter is dat het geen allergische reactie is op de vlooien zelf, maar op hun speeksel. Wanneer een vlo een dier bijt, kan dit leiden tot vlooienbeetdermatitis, omdat het lichaam reageert op het speeksel als een vreemde indringer. De plek van de beet gaat erg jeuken en uw kat zal veel irritatie voelen en zich veel krabben.

Lees ook:   Waarom ruikt de adem van mijn kat – 7 oorzaken

Infectie

Het ergste aspect van de allergische reactie is de mogelijke secundaire impact van de irritatie en het krabben van uw kat. Veel katten die aan hun lot worden overgelaten, krabben zich aan hun vlooien totdat ze de huid breken, waardoor bacteriën de kans krijgen om infecties te veroorzaken. Zoals u waarschijnlijk weet, kunnen infecties die onbehandeld blijven fataal zijn. Zowel de infectie als de vlooien moeten dan door een dierenarts worden behandeld.

Lintwormen

Een ander probleem in verband met vlooien is dat uw kat waarschijnlijk per ongeluk een vlo of twee vlooien binnenkrijgt als de plaag bijzonder groot wordt. Vlooien kunnen helaas lintwormen bij zich dragen, die vervolgens op uw huisdier worden overgedragen. Als u niet weet wat lintwormen zijn, het is een andere vorm van parasiet die inwendig werkt en het voedsel van uw kat opeet. Het veroorzaakt een jeukend achterwerk en gewichtsverlies omdat uw kat niet meer alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Bloedarmoede

Misschien wel het meest potentieel dodelijke effect van vlooien is bloedarmoede. Dit zou alleen een risico moeten worden als vlooien lang genoeg onbehandeld blijven om een vrij extreme plaag te creëren. Een enorme populatie vlooien die zich voedt op een kat kan het aantal rode bloedcellen verminderen, waardoor de zuurstofstroom rond het lichaam wordt beperkt. Dit staat bekend als bloedarmoede en kan uw kat doden door een vorm van verstikking..

Bijten

Als u nog een reden nodig heeft om vlooien onmiddellijk te behandelen en te voorkomen dat ze ooit de kop opsteken, moet u weten dat vlooienplagen het hele huis kunnen besmetten. Hoewel vlooien niet op uw huid en haar leven, kan contact met een vlo ertoe leiden dat deze u bijt. Aangezien vlooien ziektes bij zich kunnen dragen, brengt dit uw gezondheid en die van uw dierbaren in gevaar.

Gerelateerde berichten: Beste vlooienkam voor katten en Beste vlooienshampoo voor katten

Symptomen van vlooien

Als u bezorgd bent dat uw kat last heeft van vlooien, moet u hun gedrag controleren aan de hand van deze lijst met symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Krabben, vooral aan de oren
  • Kauwen op het lichaam
  • Vaak met de kop schudden
  • Overmatig likken
Lees ook:   RC Huisdieren Avontuur Kitty Harnas Review

U moet ook uitkijken naar de eigenlijke vlooien, zowel op uw kat als op uw zachte meubilair. Ze zijn donkerbruin en 1 tot 2 mm lang. U kunt ook naar vlooienuitwerpselen zoeken als u uw kat kamt. De uitwerpselen zien eruit als zwarte vlekjes, maar zouden rood moeten worden op vochtig vloeipapier.

Vlooien vangen

Vlooien zijn dus natuurlijk vreselijk, maar hoe vangt uw kat eigenlijk vlooien? Het is belangrijk om dit te begrijpen als u wilt voorkomen dat u te maken krijgt met een besmetting. Alle katten kunnen vlooien krijgen, maar buitenkatten lopen het meeste risico. Hier zijn de meest voorkomende manieren waarop katten deze parasieten oplopen:

Buiten zijn
Vlooien kunnen in de zomer prima buiten leven. Ze leven voornamelijk op andere dieren, maar kunnen ook tijdelijk leven op zacht meubilair waar ze van deze dieren in springen. Van hieruit springen ze op uw huisdier als hun eerste kans om gevoed te worden, en zullen ze zich voortplanten, waarbij ze tot 50 eitjes per dag produceren.

Vrienden maken
Of het nu een speelafspraakje is, een ontmoeting met een zwerfdier, een week in een kattenhotel terwijl u op vakantie gaat, of een andere vorm van contact met een ander dier, vlooien springen gemakkelijk van de ene kat op de andere en besmetten hen. De kat hoeft er niet wild, verwilderd of besmet uit te zien om een paar vlooien bij zich te dragen die de sprong maken. Een paar vlooien is alles wat nodig is om een besmetting te beginnen.

Uit de eitjes van eerdere besmettingen
Als uw kat in het verleden vlooien heeft gehad, misschien wel meerdere keren, vraagt u zich misschien af hoe uw kat er in hemelsnaam weer last van heeft gekregen. Het antwoord kan zijn dat u van de plaag af bent, maar niet van alle eitjes. De eitjes vallen vaak in uw tapijt en zachte bekleding, waar ze door de warmte van uw huis overleven en uitkomen, waardoor uw kat opnieuw besmet wordt.

Hoewel uw kat de meeste kans heeft om vlooien te krijgen in de zomer, omdat vlooien goed gedijen in de warmte, moet u niet de fout maken om te denken dat u gewoon kunt wachten tot de winter om de vlooien uit te roeien. Hun eitjes kunnen een tijdje blijven liggen tijdens koude periodes en de vlooien zelf kunnen de hele winter goed overleven in uw lekkere, warme huis.

Lees ook:   9 Meest voorkomende ziekten en aandoeningen bij katten (Dierenarts Antwoord)

Binnenkatten en vlooien

Misschien denkt u ook dat alleen buitenkatten vlooien kunnen krijgen, maar dat is niet waar. Hoewel u het risico op besmetting kunt verkleinen door uw kat binnenshuis te houden, zijn er nog steeds mogelijkheden voor vlooien om uw huis te besmetten en uw kat te infecteren. Deze specifieke omstandigheden zijn onder andere:

Een ander huisdier dat vlooien binnenbrengt

Kattenvlooien en eitjes kunnen meeliften op uw hond om zo uw kat te besmetten. Het delen van een huis met honden verhoogt de kans dat uw binnenkat vlooien oploopt. Als u een druk, diervriendelijk huishouden hebt, moet u regelmatig controles uitvoeren en overwegen om voor al uw huisdieren preventieve geneesmiddelen tegen kattenvlooien te gebruiken.

Groot ongedierte brengt klein ongedierte binnen

Rattenplagen kunnen vlooienplagen met zich meebrengen, waar uw kat last van kan hebben. Gelukkig is deze bijzonder onsmakelijke route naar besmetting onwaarschijnlijk, omdat katten ratten en muizen meestal wegjagen. Maar als u te kampen heeft met een ernstige rattenplaag, denk dan aan de gevolgen voor uw kat en doe, zoals altijd, uw best om een dergelijke plaag te ontmoedigen.

Een familielid of gast die vlooien binnenbrengt

Uw kat beweegt zich misschien niet binnen en buiten het huis, maar u zeker wel. U en uw kleren kunnen vlooien en hun eitjes in uw huis brengen en, zoals we al besproken hebben, als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen en uw kat besmetten. Om dit te voorkomen moet u al het zachte meubilair stofzuigen en uw lakens en kleding tijdig wassen, vooral in de zomer.

Verhuizen naar huis

Zoals we al besproken hebben, kunnen vlooienplagen lange tijd sluimeren, zelfs bij kouder weer. In een nieuw huis kan een potentiële besmetting in de tapijten en ander zacht meubilair maandenlang verborgen blijven, wachtend tot uw kat het huis betrekt. In appartementen en andere situaties waarin mensen dicht op elkaar wonen, kunnen zelfs uw nieuwe buren uw kat besmetten. Het is de moeite waard om professionele schoonmaakdiensten in te huren voordat u bij uw kat intrekt en te overwegen om een aantal preventieve vlooienbehandelingen toe te passen.

Uitstapjes buitenshuis

Uw kat kan niet altijd vermijden om naar buiten te gaan. Zelfs de meest binnenshuis levende kat zal een dierenarts moeten bezoeken, op speelafspraakjes gaan, en zal ofwel met u mee op vakantie gaan of naar een kattenhotel moeten gaan. Tijdens deze periodes zijn ze kwetsbaar voor het oplopen van vlooien van andere dieren en omgevingen. Daarom zijn vlooienpreventiva zo belangrijk, en moet u recepten met uw dierenarts bespreken.