De katten uit de musical Cats en de daarop gebaseerde film

De katten uit de musical Cats en de daarop gebaseerde film

Als het gaat om populaire musicals, is Cats zeker een van de meest iconische en geliefde shows aller tijden. De show, gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber, is gebaseerd op het boek van T.S. Eliot “Old Possum’s Book of Practical Cats”. De show, die voor het eerst werd opgevoerd in 1981, vertelt het verhaal van een groep katten die samenkomen voor de jaarlijkse Jellicle Ball.

In 2019 werd er een verfilming van de musical uitgebracht. De film, geregisseerd door Tom Hooper, was een bewerking van de musical en bevatte een sterrencast met onder andere Taylor Swift, Jennifer Hudson en Idris Elba.

In dit artikel gaan we dieper in op de katten uit de musical Cats en de daarop gebaseerde film. We bespreken de personages, de muziek en de impact die de show heeft gehad op de musicalwereld.

De personages

Een van de meest opvallende aspecten van Cats is de grote cast van personages. Elke kat heeft zijn eigen persoonlijkheid en achtergrond, en de show introduceert ze één voor één tijdens de openingsscène.

Enkele van de meest opvallende personages zijn:

– Grizabella: Een oude, vermoeide kat die ooit de ster van de Jellicle Ball was. Ze wordt gemeden door de andere katten vanwege haar verleden, maar uiteindelijk wordt ze opnieuw geaccepteerd wanneer ze zingt over haar levenservaringen in het nummer “Memory”.
– Rum Tum Tugger: Een rebelse en flamboyante kat die graag de aandacht trekt. Hij is bekend om zijn opzwepende nummer “The Rum Tum Tugger”.
– Mr. Mistoffelees: Een magische kat die vaak wordt gezien als de meest getalenteerde van de groep. Hij voert een indrukwekkende magische act op tijdens het nummer “Magical Mister Mistoffelees”.
– Old Deuteronomy: De oudste en wijste kat van de groep. Hij wordt gezien als de leider en beslist welke kat het juiste pad zal bewandelen.

Lees ook:   Waar moet ik mijn kattenboom neerzetten?

De muziek

Een van de belangrijkste redenen waarom Cats zo geliefd is bij het publiek, is de muziek. Andrew Lloyd Webber heeft een aantal iconische nummers gecomponeerd die nog steeds worden gezongen en opgevoerd in theaters over de hele wereld.

Enkele van de meest bekende nummers uit de show zijn:

– “Memory”: Dit nummer, gezongen door Grizabella, is zonder twijfel het bekendste nummer uit de show. Het nummer is een emotionele ballade die de levenservaringen van Grizabella beschrijft.
– “Jellicle Songs for Jellicle Cats”: Dit is het openingsnummer van de show en introduceert de katten één voor één aan het publiek.
– “The Rum Tum Tugger”: Dit nummer, gezongen door Rum Tum Tugger, is een opzwepend rocknummer dat het publiek opvrolijkt.
– “Skimbleshanks the Railway Cat”: Dit nummer beschrijft de avonturen van Skimbleshanks, een kattenconducteur op een trein.

Impact op de musicalwereld

Cats heeft een enorme impact gehad op de musicalwereld. De show was een van de eerste musicals die gebruik maakte van een conceptalbum, waarbij de muziek werd opgenomen voordat de show zelfs maar werd geproduceerd. Dit concept werd later overgenomen door andere shows zoals Les Misérables en Miss Saigon.

Cats was ook een van de eerste musicals die een groot deel van zijn succes te danken had aan merchandising. Er werden T-shirts, knuffels en andere items uitgebracht met afbeeldingen van de personages uit de show.

De filmversie van Cats uit 2019 heeft echter niet hetzelfde succes gekend als de originele show. De film kreeg veel kritiek vanwege de CGI-effecten en de keuze van de cast. Desondanks heeft de film nog steeds een trouwe schare fans die genieten van de muziek en de personages.

Lees ook:   Amlodipine voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Conclusie

Cats blijft een van de meest iconische musicals aller tijden. De show heeft een grote impact gehad op de musicalwereld en heeft een aantal van de meest herkenbare nummers en personages voortgebracht. Hoewel de filmversie van 2019 niet zo succesvol was als de originele show, blijven fans van over de hele wereld genieten van de muziek en de personages van Cats.

FAQs

1. Is Cats nog steeds op Broadway te zien?
Nee, de originele productie van Cats sloot in 2000, maar er zijn nog steeds producties van de show te zien in theaters over de hele wereld.

2. Wie heeft de muziek voor Cats geschreven?
Andrew Lloyd Webber componeerde de muziek voor Cats.

3. Hoeveel katten zijn er in Cats?
Er zijn meer dan 20 katten te zien in de show, elk met hun eigen unieke persoonlijkheid.

4. Wat is de betekenis van de term “Jellicle”?
De term “Jellicle” is een woord dat T.S. Eliot bedacht voor zijn boek “Old Possum’s Book of Practical Cats”. De betekenis van het woord is echter nooit officieel bevestigd.

5. Wat is het bekendste nummer uit Cats?
Het bekendste nummer uit Cats is zonder twijfel “Memory”, gezongen door Grizabella.