Cat Uterus Infectie (Pyometra): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Cat Uterus Infectie (Pyometra): Oorzaken, Symptomen, & Behandeling

Als kattenliefhebber ben je ongetwijfeld bekend met verschillende gezondheidsproblemen die je huisdier kunnen treffen. Een van de meest voorkomende problemen bij vrouwelijke katten is pyometra, een infectie van de baarmoeder. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat en het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van pyometra bij katten.

Wat is pyometra bij katten?

Pyometra is een infectie van de baarmoeder bij vrouwelijke katten. Het ontstaat wanneer bacteriën de baarmoeder binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er een ophoping van pus in de baarmoeder. Pyometra komt vooral voor bij oudere katten en bij katten die niet gesteriliseerd zijn.

Oorzaken van pyometra bij katten

Er is geen specifieke oorzaak voor pyometra bij katten. Het ontstaat doordat bacteriën de baarmoeder binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens de oestrus (periode van vruchtbaarheid) van de kat, wanneer de baarmoedermond openstaat en bacteriën gemakkelijker naar binnen kunnen dringen. Pyometra komt vooral voor bij oudere katten en bij katten die niet gesteriliseerd zijn.

Symptomen van pyometra bij katten

De symptomen van pyometra bij katten kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. De eerste tekenen van een infectie zijn vaak niet direct zichtbaar. De kat kan wat lusteloos zijn en minder eten dan normaal. Naarmate de infectie vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:

1. Verhoogde dorst en frequent urineren

2. Braken, diarree en/of constipatie

Lees ook:   10 manieren om katten uit kamerplanten te houden

3. Koorts en/of rillingen

4. Verminderde eetlust en gewichtsverlies

5. Lethargie en algemene malaise

6. Uitvloeiing uit de vagina

7. Opgezwollen buik

8. De kat kan zich anders gedragen dan normaal

Behandeling van pyometra bij katten

Als je vermoedt dat je kat pyometra heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De behandeling van pyometra hangt af van de ernst van de infectie en de algemene gezondheid van je kat. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de baarmoeder te verwijderen (een zogenaamde ovariohysterectomie). In andere gevallen kan een behandeling met antibiotica en/of ontstekingsremmende medicijnen voldoende zijn.

FAQs

1. Hoe vaak komt pyometra voor bij katten?

Pyometra is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwelijke katten, vooral bij oudere katten en bij katten die niet gesteriliseerd zijn.

2. Is pyometra bij katten besmettelijk voor mensen?

Nee, pyometra is niet besmettelijk voor mensen.

3. Kan pyometra bij katten worden voorkomen?

Ja, pyometra kan worden voorkomen door je kat te steriliseren voordat ze de leeftijd van zes maanden bereikt.

4. Hoe wordt pyometra bij katten gediagnosticeerd?

Pyometra kan worden gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, een bloedonderzoek en/of een echografie.

5. Wat zijn de risico’s van pyometra bij katten?

Pyometra kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat, waaronder sepsis, nierfalen en zelfs de dood.

Conclusie

Pyometra is een ernstige infectie van de baarmoeder bij vrouwelijke katten. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te handelen om de gezondheid van je kat te beschermen. Als je vermoedt dat je kat pyometra heeft, neem dan direct contact op met een dierenarts. Door je kat op tijd te laten behandelen, kun je voorkomen dat de infectie ernstige gevolgen heeft voor haar gezondheid en welzijn.