Cat intestinale parasieten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Cat intestinale parasieten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Als een kattenbezitter is het belangrijk om de gezondheid van uw kat te waarborgen. Een van de meest voorkomende problemen bij katten zijn intestinale parasieten. Deze parasieten zijn zeer besmettelijk en kunnen gemakkelijk worden overgedragen op andere katten en zelfs op mensen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van intestinale parasieten bij katten.

Oorzaken van intestinale parasieten bij katten

Intestinale parasieten bij katten worden veroorzaakt door verschillende soorten wormen en protozoa. Deze parasieten kunnen worden overgedragen via besmette ontlasting, vlooien of door contact met andere geïnfecteerde katten. De meest voorkomende soorten intestinale parasieten bij katten zijn:

1. Spoelwormen: deze lange, dunne wormen leven in de dunne darm van katten en kunnen groeien tot wel 10 cm lang. Kittens kunnen deze parasieten al bij de geboorte van hun moeder krijgen.

2. Haakwormen: deze kleine, haakvormige wormen leven in de dunne darm van katten en kunnen bloedarmoede veroorzaken.

3. Lintwormen: deze platte, segmentachtige wormen leven in de dikke darm van katten en kunnen groeien tot wel 60 cm lang. Katten kunnen lintwormen krijgen door het eten van geïnfecteerde muizen of vlooien.

4. Giardia: dit is een protozoa die leeft in de dunne darm van katten en kan leiden tot diarree en braken.

Symptomen van intestinale parasieten bij katten

Intestinale parasieten bij katten kunnen verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de soort parasiet en de ernst van de infectie. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

1. Diarree of losse ontlasting

2. Braken

3. Gewichtsverlies

4. Verminderde eetlust

Lees ook:   Onbevooroordeelde kippensoep voor de Soul Cat Food Review in 2023

5. Opgezwollen buik

6. Bloedarmoede

7. Lusteloosheid

8. Hoesten (bij longwormen)

Als u denkt dat uw kat symptomen vertoont van intestinale parasieten, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Behandeling van intestinale parasieten bij katten

Intestinale parasieten bij katten kunnen worden behandeld met medicijnen die worden voorgeschreven door een dierenarts. Het is belangrijk om de juiste medicatie te krijgen, omdat verschillende soorten parasieten verschillende medicijnen vereisen. Daarnaast is het belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen om herinfectie te voorkomen.

FAQ’s

1. Wat zijn de meest voorkomende intestinale parasieten bij katten?

De meest voorkomende intestinale parasieten bij katten zijn spoelwormen, haakwormen, lintwormen en Giardia.

2. Hoe worden intestinale parasieten bij katten overgedragen?

Intestinale parasieten bij katten worden overgedragen via besmette ontlasting, vlooien of door contact met andere geïnfecteerde katten.

3. Welke symptomen vertonen katten met intestinale parasieten?

Katten met intestinale parasieten kunnen symptomen vertonen zoals diarree, braken, gewichtsverlies, verminderde eetlust, opgezwollen buik, bloedarmoede, lusteloosheid en hoesten (bij longwormen).

4. Hoe worden intestinale parasieten bij katten behandeld?

Intestinale parasieten bij katten kunnen worden behandeld met medicijnen die worden voorgeschreven door een dierenarts. Het is belangrijk om de juiste medicatie te krijgen, omdat verschillende soorten parasieten verschillende medicijnen vereisen.

5. Hoe voorkom ik dat mijn kat intestinale parasieten krijgt?

U kunt infectie voorkomen door uw kat regelmatig te ontwormen, schoon te houden en te voorkomen dat hij in contact komt met geïnfecteerde katten of vlooien.

Conclusie

Intestinale parasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij katten en het is belangrijk om de symptomen te herkennen en snel te behandelen om verdere infectie te voorkomen. Door uw kat regelmatig te ontwormen en schoon te houden, kunt u helpen voorkomen dat hij besmet raakt met intestinale parasieten. Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat symptomen vertoont van intestinale parasieten.