Bastet – Egyptische godin die afgebeeld wordt als kat

Bastet – Egyptische godin die afgebeeld wordt als kat

Bastet is een godin uit het Oude Egypte die vaak wordt afgebeeld als een kat. Haar naam betekent letterlijk “zij van de stad Bast”, en de stad Bast was een belangrijk religieus centrum in het land. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, mythen en betekenis van Bastet.

Geschiedenis van Bastet

De aanbidding van Bastet gaat terug tot de Tweede Dynastie van het Oude Egypte, dat begon in 2890 voor Christus. In de begindagen was Bastet een godin van oorlog en werd ze geassocieerd met de zonnegod Ra. Later werd ze ook geassocieerd met de godin van het moederschap, Isis, en werd ze beschouwd als een beschermheilige van vrouwen en kinderen.

In de Derde Tussenperiode (ca. 1069-664 v.Chr.) was Bastet een belangrijke godin in de stad Bubastis. Hier werd elk jaar een groot festival ter ere van haar gehouden, waarbij duizenden mensen uit het hele land samenkwamen om te feesten en te offeren aan de godin.

Bastet werd afgebeeld als een vrouw met het hoofd van een kat, of als een volledige kat. Haar symbolen waren onder meer de sistrum (een soort ratel), een ketting met een hartvormige hanger en het ankh-teken (symbool van leven).

Mythen over Bastet

Er zijn verschillende mythen en verhalen over Bastet. Een van de bekendste is het verhaal van de zonnegod Ra, die zijn vijanden wilde straffen door hen te vernietigen met zijn hitte. Bastet wist Ra te kalmeren door hem te veranderen in een kat. Ra was zo onder de indruk van Bastet’s wijsheid en kracht dat hij haar tot zijn metgezel maakte.

Lees ook:   Beste kattenvoer voor stinkende poep

Een andere mythe gaat over de godin Sekhmet, die in een woedende bui het land wilde vernietigen. Om haar te kalmeren, werd wijn gemengd met granaatappelsap en in de Nijl gegoten. De wijnkleurige Nijl stelde Sekhmet gerust en ze veranderde in Bastet.

Betekenis van Bastet

Bastet was een belangrijke godin voor de oude Egyptenaren en werd vereerd om verschillende redenen. Als godin van het moederschap werd ze geassocieerd met vruchtbaarheid en werd ze vaak aangeroepen door vrouwen die kinderen wilden krijgen. Als godin van de oorlog werd ze geassocieerd met bescherming en werd ze vaak aangeroepen door soldaten die op het slagveld vochten.

Bastet werd ook gezien als een godin van liefde en geluk, en haar aanbidding was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de oude Egyptenaren. Haar afbeeldingen werden vaak gebruikt in amuletten en andere beschermende voorwerpen, en ze werd vereerd in tempels door het hele land.

FAQs over Bastet

1. Wat is het festival van Bastet?
Het festival van Bastet was een jaarlijks evenement ter ere van de godin, dat plaatsvond in de stad Bubastis. Duizenden mensen kwamen samen om te feesten en te offeren aan de godin.

2. Wat zijn de symbolen van Bastet?
De symbolen van Bastet zijn onder meer de sistrum, een ketting met een hartvormige hanger en het ankh-teken.

3. Waarom werd Bastet afgebeeld als een kat?
Bastet werd afgebeeld als een kat vanwege haar associatie met vruchtbaarheid en bescherming. Katten werden gezien als heilige dieren in het oude Egypte en werden vaak gebruikt om huizen en tempels te beschermen tegen ongedierte en ander onheil.

Lees ook:   Maak kennis met de Turkse Angora Kattenras Profiel

4. Welke rol speelde Bastet in de Egyptische mythologie?
Bastet werd geassocieerd met verschillende aspecten van het leven, waaronder moederschap, oorlog, liefde en geluk. Ze werd vereerd door vrouwen die kinderen wilden krijgen en werd opgeroepen door soldaten die op het slagveld vochten.

5. Hoe werd Bastet vereerd in het oude Egypte?
Bastet werd vereerd in tempels door het hele land en haar afbeeldingen werden vaak gebruikt in amuletten en andere beschermende voorwerpen. Haar aanbidding was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de oude Egyptenaren.

Conclusie

Bastet is een fascinerende godin uit het Oude Egypte die vaak wordt afgebeeld als een kat. Haar aanbidding was een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de oude Egyptenaren en haar symbolen en afbeeldingen worden nog steeds gebruikt in moderne tijden. Door de geschiedenis, mythen en betekenis van Bastet te begrijpen, kunnen we een dieper inzicht krijgen in de oude Egyptische religie en cultuur.